Στον αυτόματο πιλότο ο Εξωδικαστικός, τον αγνοούν οι servicers

Στον αυτόματο πιλότο ο Εξωδικαστικός, τον αγνοούν οι servicers

Σε ρυθμούς που θυμίζουν… αυτόματο πιλότο κινείται ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, καθώς οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν δείχνουν διάθεση αλλαγής συμπεριφοράς, όσον αφορά τις εγκρίσεις ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον Δεκέμβριο, ενώ είχαν προηγηθεί ισχυρές πιέσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, το ποσοστό των εγκρίσεων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, με τους χρηματοδοτικούς φορείς να απορρίπτουν περισσότερες από τρεις στις δέκα αιτήσεις.

Μετά τις αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους με τους χρηματοδοτικούς φορείς, ιδιαίτερα για το πρόβλημα της χαμηλής εγκρισιμότητας, ο υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει διάθεση να επιμείνει στην άσκηση πιέσεων, ενώ μόλις πρόσφατα είχε φθάσει στο σημείο, όπως ο ίδιος δήλωσε, να «ανταλλάξει μπινελίκια» σε σύσκεψη με τραπεζίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθεσινή, σύντομη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης στο υπ. Οικονομικών κύλησε σε ρυθμούς ανούσιας διεκπεραίωσης, με τον κ. Σταϊκούρα να ζητά και πάλι περισσότερες ρυθμίσεις με τον Εξωδικαστικό, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ένταση και χωρίς να αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις από τους συνομιλητές του.

Στο ίδιο πνεύμα, σχολιάζοντας σήμερα την ανακοίνωση ότι αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε 822 εκατ. τα δάνεια που έχουν ρυθμισθεί με τον Εξωδικαστικό από 515,5 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει μια στρατηγική ήπιας πίεσης για την αύξηση των ρυθμίσεων μέσω του Εξωδικαστικού από τους χρηματοδοτικούς φορείς, όμως, σε γενικές γραμμές, δεν σκοπεύει ως τις εκλογές να ανεβάσει και πάλι τους τόνους και να δημιουργήσει συγκρουσιακό κλίμα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτό δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και οι χρηματοδοτικοί φορείς θα συνεχίσουν να εγκρίνουν ρυθμίσεις με τους δικούς τους όρους και ρυθμούς.

Η μόνη παρέμβαση που αναμένεται το επόμενο διάστημα θα αφορά ορισμένες επιμέρους βελτιώσεις που θα διευκολύνουν την έγκριση ορισμένων ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Για παράδειγμα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: