«Στρατηγική ευθυγράμμιση» ΗΠΑ – Ιαπωνίας έναντι της Κίνας

Logo Image

Την «στρατηγική ευθυγράμμισή» τους όσον αφορά την άμυνα, η οποία θα επεκταθεί και στο διάστημα, με φόντο τις ανησυχίες για την Κίνα, τις εντάσεις με την Ταϊβάν και την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, διακήρυξαν την Τετάρτη οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Συμφωνούμε πως η Κίνα εγείρει τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του «υποδέχεται θερμά» τον νέο αμυντικό προσανατολισμό της Ιαπωνίας, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία ασφάλειας και άμυνας των δύο χωρών θα έχει στο εξής εφαρμογή και στο διάστημα. Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της μιας ή της άλλης ή συμβάν στο διάστημα μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της διμερούς συμφωνίας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη ως το 2025 δύναμης ταχείας αντίδρασης των αμερικανών Πεζοναυτών στην Οκινάουα, για να ενισχυθεί όπως είπε η άμυνα της Ιαπωνίας, καθώς στο Τόκιο εκφράζεται σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους ανησυχία για τις δραστηριότητες της Κίνας. «Θα αντικαταστήσουμε σύνταγμα του πυροβολικού με τη δύναμη αυτή, που θα είναι πιο θανάσιμη και πιο ευκίνητη», ανέφερε ο κ. Όστιν στη συνέντευξη Τύπου. Κατά τον στρατηγό ε.α., η δύναμη αυτή θα «συμβάλλει με μείζονα τρόπο στη βελτίωση της άμυνας της Ιαπωνίας και θα προωθήσει (τον στόχο) η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοικτή». Ο κ. Όστιν χρησιμοποίησε τον όρο με τον οποίο η Ουάσιγκτον αναφέρεται πλέον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι μισοί και πλέον από τους σχεδόν 50.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος είναι ανεπτυγμένοι στην Οκινάουα.

Η σύνοδος των υπουργών έγινε πριν από αυτήν που θα έχουν αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, στο πλαίσιο περιοδείας του τελευταίου στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική. Ο κ. Κισίντα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της G7 το 2023, μετέβη στη Γαλλία και στην Ιταλία και χθες βρισκόταν στη Βρετανία, όπου υπέγραψε «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» των στρατών της μιας χώρας στην επικράτεια της άλλης με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ. Αναμένεται σήμερα στον Καναδά. Στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την «εκσυγχρονισμένη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: