Σύνδεση ταμειακών με POS για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Logo Image

«Μήνυμα» στην αγορά στέλνει, με το «καλημέρα» του 2023, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με την υποχρέωση διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS, που στόχο έχει την παρακολούθηση των συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου καθίσταται υποχρεωτική η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου όλη η αγορά να είναι online με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αυθημερόν θα γνωρίζει στο εξής όλες τις εισπράξεις, αφού κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη των POS.

Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα (EFTPOS), όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Α.1190/31.12.2022) του διοικητή της ΑΑΔΕ, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής, αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα η συναλλαγή θα ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής και ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) θα επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ θα στέλνει το σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFTPOS.

Στη συνέχεια το εν λόγω σύστημα θα επιβεβαιώνει στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος και θα τον θέτει σε αναμονή για το αποτέλεσμα, αφού το POS θα έχει συνδεθεί με την τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών και θα λαμβάνει το αποτέλεσμα, δηλαδή εάν θα εγκρίνει ή όχι τη συναλλαγή.

Παράλληλα όμως με την έγκριση, το σύστημα θα στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, ο οποίος και θα επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση προσωρινής βλάβης του ΦΗΜ, ή σε περίπτωση προσωρινής βλάβης της διασύνδεσης EFTPOS-ΦΗΜ «βλάβη υποδομής», ο κάτοχος του ΦΗΜ θα δηλώνει την προσωρινή βλάβη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ «esend». Το EFTPOS επικοινωνεί ηλεκτρονικά με το «esend», το οποίο θα του δίνει την εντολή να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληκτρολόγησης…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: