Συνδικαλιστικός νόμος: Τι αλλάζει στις απεργίες με το ν/σ Βρούτση

Συνδικαλιστικός νόμος: Τι αλλάζει στις απεργίες με το ν/σ Βρούτση

Ριζική αναδιαμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου με την πλήρη καταγραφή των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων.

Για πρώτη φορά σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο θα προβλέπεται, για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας κατά την διάρκεια απεργίας σε τομείς ζωτικής σημασίας, ενώ θα τροποποιηθούν προνόμια των συνδικαλιστών και θα ενεργοποιηθούν ποινές προκειμένου να μην παραλύει ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας.

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να δημιουργηθούν γενικά ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών που θα τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την καταγραφή των μελών τους αλλά και όλων των απαιτούμενων στοιχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «μετά από 38 χρόνια εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές και απαιτείται να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα».

Ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η εξ’ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας.

Μάλιστα, υπεύθυνες για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι τους. Η μη παροχή εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο.

Εξάλλου το νομοσχέδιο ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του θα είναι σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα, πιθανότατα τρεις μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση η σύσταση τους ή κάποια απόφαση τους θα είναι άκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα dikaiologitika.gr στο συνδικαλιστικό νόμο προωθούνται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:

  •  Μειώνονται οι μέρες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: