Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης

Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης

Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global., καθώς οι συνθήκες ζήτησης επιδεινώθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε περαιτέρω.

Οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν απότομα, καθώς η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού συρρικνώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό, κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους που είχε αντίκτυπο τόσο στις δαπάνες των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι εταιρείες κατέγραψαν επιστροφή στη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή κατά το επόμενο έτος ενισχύθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στην παραγωγική ικανότητα υποχώρησε, λόγω των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε απότομα.

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Σύμφωνα με αναφορές, οι χαμηλότερες τιμές ορισμένων εισροών μετακυλίστηκαν στους πελάτες, καθώς η επιβάρυνση κόστους και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με βραδύτερους ρυθμούς.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 47.2 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 48.4 μονάδες του Νοεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν σταθερή και ταχύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η πτώση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών.

Η μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή και με ρυθμό παρόμοιο με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο. Η χαμηλότερη παραγωγή αποδόθηκε γενικότερα στη μείωση των εισροών νέων παραγγελιών και στην εξασθενημένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών, λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους.

Η πτώση της παραγωγής προήλθε από την εντονότερη μείωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν τη δεύτερη ταχύτερη μείωση των νέων πωλήσεων σε διάστημα δύο ετών.

Σύμφωνα με αναφορές, οι επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων επιβάρυναν τις δαπάνες των πελατών και επηρέασαν αρνητικά τις συνθήκες ζήτησης.

Αντίστοιχα, οι νέες εξαγωγές μειώθηκαν απότομα. Η συρρίκνωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: