Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι οι κυρώσεις στην Τουρκία – Οι ελιγμοί των Ευρωπαίων και οι πιέσεις της Ελλάδας

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι οι κυρώσεις στην Τουρκία - Οι ελιγμοί των Ευρωπαίων και οι πιέσεις της Ελλάδας

Συνεχίζεται η διπλωματική μάχη της Αθήνας στις Βρυξέλλες για την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με βασική επιδίωξη μία σαφή και αυστηρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της Συνόδου Κορυφής για τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένει από την ευρωπαϊκή ηγεσία να θέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, προκειμένου να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και των παραβατικών συμπεριφορών.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική πλευρά σήμερα θα συνεχίσει τον αγώνα δρόμου, προκειμένου στα κείμενα της Ε.Ε. να αποτυπώνεται με σαφήνεια αυτό ακριβώς. Ότι ο χρόνος πλέον για την Τουρκία μετράει αντίστροφα. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ομολόγους του, για ένα ακόμη «διπλωματικό μασάζ». Πάντως, αυτό που θέλει η Αθήνα είναι να γίνει σαφές, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει στενό πρέσινγκ στην Τουρκία,  ώστε είτε να αλλάξει στρατηγική είτε να επιμείνει σε αυτή τη στάση και να υποστεί τις κυρώσεις.
Καταγγελίες αλλά και μειωμένες προσδοκίες

Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ, Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, τόσο ο Χάικο Μάας όσο και ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν κατηγόρησαν ανοικτά την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την ΕΕ με τις πράξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία σε μόνιμη βάση προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» είπε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι η «μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας» και ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να αλλάξει τις ισορροπίες, εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».
Από την πλευρά του ο κ. Μάας χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το σεισμογραφικό πλοίο στην Μεσόγειο «απαράδεκτη». Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο η ΕΕ να προωθήσει το θέμα των κυρώσεων, είπε: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες (σσ: και όχι ‘μία εβδομάδα’ όπως αρχικώς μετέδωσε το Reuters) και μετά να εξετάσουμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επιπλέον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών θα επανέλθουν σήμερα στο ζήτημα της Τουρκίας και των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο θα αντανακλούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. Από ελληνικής πλευράς, ο Κυριάκος…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: