Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Αθήνα: Η Ελλάδα πυλώνας ασφαλείας για την συμμαχία

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Αθήνα: Η Ελλάδα πυλώνας ασφαλείας για την συμμαχία

Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, που διεξάγεται από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Μιλώντας στην επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σήμερα το απόγευμα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε τους υψηλούς προσκεκλημένους στην «γενέτειρα της Δημοκρατίας, την Αθήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τους «εξαιρετικά στενούς δεσμούς των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας».

Επισήμανε ότι «πάντοτε το ΝΑΤΟ προωθεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από τα σύνορα των κρατών – μελών του», ενώ αναφερόμενος στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, είπε: «Χρωστάμε στους προγόνους μας ότι πολέμησαν με αποφασιστικότητα, για να ζούμε σήμερα σε ένα σύγχρονο κράτος όπως η Ελλάδα».

 Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα «σημαντικές προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η παράνομη μετανάστευση», ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για να προωθήσουμε τη δημοκρατία, το διάλογο, την ειρήνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, απαρίθμησε ως τα δύο σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα για την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ» ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει στην ετοιμότητα δράσης της Συμμαχίας απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Ευθύνη μας», είπε ο Π. Πικραμμένος, «είναι η υπεράσπιση των συμμάχων μας και η διατήρηση της ειρήνης […] Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να ορίσει μια μακρόπνοη ατζέντα».

Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και συμφιλιώσης σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι δημοκρατικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας αποτελούν «πηγή έμπνευσης για όλο το κόσμο».

«Οι ίδιες αξίες βρίσκονται στα θεμέλια του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας δημοκρατιών, με μοναδικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία» κατέληξε ο Π. Πικραμμένος.

Την προσαρμοστικότητα του ΝΑΤΟ σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ισχύ της Συμμαχίας» ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: