ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 48 βουλευτών για το πλαίσιο προστασίας στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 48 βουλευτών για το πλαίσιο προστασίας στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Tο ζήτημα του θεσμικού πλαισίου παροχής προστασίας στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, θέτουν, με ερώτησή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνουν, το περασμένο Φθινόπωρο, η Κομισιόν, στην πρώτη έκθεση της για το κράτος δικαίου στις χώρες της ΕΕ, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων που αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας. “Η διαπίστωση αυτή εξέθετε την κυβέρνηση της ΝΔ, στελέχη και βουλευτές της οποίας είχαν επιτεθεί με σφοδρότητα κατά των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, θέλοντας να αποκαλύψουν, χωρίς επιτυχία, την ταυτότητά τους. Η προσπάθειά τους τότε είχε σκοντάψει στον θεσμό της Δικαιοσύνης, που με επικεφαλής την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προστάτεψε τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων και απέτρεψε την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους”, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται στο υπόμνημα που κατατέθηκε στο δικαστικό συμβούλιο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για την άρση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

«Πριν λίγες ημέρες, έξι επίσημα, με θεσμική ιδιότητα, πρόσωπα, (πρώην πρωθυπουργός, πρώην και νυν υπουργοί, βουλευτές, διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος), με υπόμνημα που κατέθεσαν πρόσφατα στο δικαστικό συμβούλιο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ζητούν να αρθεί πλήρως η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση του σκανδάλου Νovartis και να ασκηθεί σε βάρος ποινική δίωξη με βάση τις μηνύσεις που οι ίδιοι έχουν καταθέσει”, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούνται την τελευταία έρευνα του Βαρόμετρου Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 58% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα σε περίπτωση που καταγγείλουν περιπτώσεις διαφθοράς ενώ το 53% θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιτελεί κακό έργο στην αντιμετώπιση των υποθέσεων διαφθοράς! Όπως παρατηρεί η ίδια έκθεση, πολλοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) στην ΕΕ αντιμετωπίζουν αντεκδικήσεις με διάφορες μορφές, όπως απόλυση, ποινική δίωξη ακόμη και σωματικές επιθέσεις!.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέδωσε την Οδηγία 2019/1937 για την καλύτερη προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης (whistleblowers). Όπως αναφέρουν, η Οδηγία παρέχει μια σειρά από ελάχιστα κοινά πρότυπα, επί τη βάσει των οποίων και η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: