Τα… φύλλα του Κώστα Σκρέκα στην ενεργειακή παρτίδα πόκερ

Τα... φύλλα του Κώστα Σκρέκα στην ενεργειακή παρτίδα πόκερ

Η ελληνική πλευρά είναι ιδιαιτέρως δραστηρία λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο, καθώς φαίνεται ότι έχει προσυπογράψει μια άλλη επιστολή την οποία διακινούν Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία και Μάλτα

του Χρυσόστομου Τσούφη

Όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι έβαλε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την επιστολή του στην Κομισιόν, ζητώντας τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενεργειακή κρίση, εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας στην επιστολή του ζητά το ταμείο -που αποστολή του θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ενέργεια- να θωρακιστεί με 80 δισ. ευρώ μέσω ενός δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δάνειο αυτό θα μπορεί να εξυπηρετείται -σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- με τα έσοδα από ένα τέλος 10€/Mwh που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το τέλος αυτό -εφόσον υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η Αθήνα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το επιβάλει- θα μπορούσε δυνητικά να αποφέρει 9 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο ειδικό αυτό ταμείο θα κατευθύνονται στην στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε πράσινες επενδύσεις και επενδύσεις υποδομών που θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ελληνική πλευρά είναι ιδιαιτέρως δραστηρία λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο, καθώς φαίνεται ότι έχει προσυπογράψει μια άλλη επιστολή την οποία, σύμφωνα με το Reuters, διακινούν Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία και Μάλτα, με την οποία ζητείται από τις Βρυξέλλες να καταθέσουν άμεσα πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη από οποιαδήποτε πηγή.

Είναι άγνωστο ακόμη πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν, δεδομένου ότι υπάρχει κι ένα άλλο μπλοκ χωρών, με κύριους εκφραστές την Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, που αντιδρούν, καθώς θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα υπονόμευε την δυνατότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από άλλους, αξιόπιστους προμηθευτές.

Όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα θα διακδικήσει να πραγματοποιηθούν οι μικρότερες δυνατές αλλαγές στον μηχανισμό ανάκτησης κερδών που ήδη εφαρμόζει με σημαντικά αποτελέσματα.

Η πρώτη ελληνική ένσταση έχει να κάνει με το ύψος του πλαφόν στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που προτείνει η Κομισιόν -σύμφωνα με πληροφορίες στα 180€/Mwh- το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από το ελληνικό, εφόσον υιοθετηθεί στην προτεινόμενη μορφή θα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: