Τα μυστικά και οι παγίδες του Ε3

Τα μυστικά και οι παγίδες του Ε3

Άμεσα και χωριστά από τη φορολογική δήλωση Ε1, πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Ε3 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των παγίων δαπανών.

Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και της ασφυκτικής προθεσμίας, για την ένταξη στις πάγιες δαπάνες, μέχρι την 17η Ιουνίου, διαχωρίζεται η υποβολή του Ε3 από το συνολικό «πακέτο» των εντύπων (Ε1, Ε2 κ.λπ),  των φορολογικών δηλώσεων.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι και οι λογιστές τους θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα το Ε3 και να μην περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας έως τα τέλη Αυγούστου, ώστε να διεκδικήσουν τη λήψη της ενίσχυση στο πλαίσιο του προγράμματος  «επιδότησης παγίων δαπανών».

Στο νέο έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε ειδικό κωδικό, τα ποσά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που εισέπραξε κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας στη διάρκεια του 2020, όπως επίσης (στον ίδιο κωδικό) και οι τυχόν ενισχύσεις που έλαβε ο επιχειρηματίας ως πληγέντας από τον Ιανό.

Πρόκειται για τον κωδικό 999, που βρίσκεται στον υποπίνακα Ζ3 του εντύπου Ε3. Οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να τσεκάρουν την ορθότητα των ποσών και αν έχουν διαφωνίες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΑΑΔΕ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι ορισμένοι κωδικοί του Ε3, οι οποίοι είναι προσυμπληρωμένοι, δεν μπορούν να τροποποιηθούν, εάν προηγουμένων δεν δηλωθούν οι αλλαγές στο Μητρώο του Taxisnet.

Χρονοβόρα είναι επίσης η διαδικασία εάν ο ΚΑΔ της επιχείρησης που είναι προσυμπληρωμένος, είναι λάθος. Όλα τα τυχόν λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία του Ε3, θα πρέπει να διορθωθούν πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ο Οδηγός της ΑΑΔΕ

Για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων η ΑΑΔΕ , εξέδωσε τον ακόλουθο συνοπτικό οδηγό, που διευκρινίζει τα «σκοτεινά» σημεία του Ε3.

1. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;

Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου / συζύγου, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο το σύζυγό της).

2. Πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3;

Εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3, αυτό πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: