Τα παιδιά της κρίσης-Νικητές και ηττημένοι, μαθητές ;

Τα παιδιά της κρίσης-Νικητές και ηττημένοι, μαθητές ;

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Τα παιδιά της κρίσης-Νικητές και ηττημένοι, μαθητές ;

Του Μιχάλη Ψύλου

Τα παιδιά της κρίσης-Νικητές και ηττημένοι, μαθητές ;

από την εφημερίδα Δημοκρατία

 

«Οι πλουσιότεροι γονείς ξοδεύουν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερα για τα παιδιά τους από τους πιο φτωχούς»: Όχι ό,τι δεν το γνωρίζαμε, αλλά όταν το επιβεβαιώνει και η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, γίνεται πιο επίσημο!

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ,στη Γερμανία, το 10% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα ξοδεύει 424 ευρώ το μήνα για ένα παιδί, ενώ το αντίστοιχο 10% με τα υψηλότερα εισοδήματα ξοδεύει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα, κάπου 1.212 ευρώ. Για την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών, οι διαφορές είναι χαοτικές : Οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δαπανούν κατά μέσο όρο 11 ευρώ το μήνα, ανά παιδί , ενώ οι οικογένειες με υψηλά υψηλά εισοδήματα ξοδεύουν 113 ευρώ , δηλαδή 10 φορές περισσότερα.

Τα ίδια και χειρότερα στην Ιταλία: Η ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (Istat), ότι «οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήταν τεράστιες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους .To ποσοστό των παιδιών που ζουν σε απόλυτη φτώχεια έχει αυξηθεί στο 13,5%, το υψηλότερο από το 2005 – τη χρονιά που ξεκίνησε η Istat να εξετάζει το φαινόμενο.

Στην Ελλάδα, η οργάνωση «Πρώτα το Παιδί»,που εργάζεται με τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας βοήθεια στους τομείς της διατροφής, εκπαίδευσης και ιατρικής φροντίδας, εκτιμά ότι ο κίνδυνος φτώχειας στις ηλικίες 1-17 ετών ανέρχεται σε 21,4%. Η διακοπή του προγράμματος σχολικών γευμάτων «Γεύμα στο Σχολείο» τον Μάρτιο του 2020, στέρησε σε χιλιάδες παιδιά την πρόσβαση σε υγιεινά, καθημερινά σχολικά γεύματα Με τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες να διευρύνονται εξαιτίας της πανδημίας, και τους ανέργους να καθηλώνονται σε κατάσταση ανεργίας, η επαρκής πρόσληψη ποιοτικής τροφής για τα παιδιά που ανήκουν σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Η λεγόμενη «αυτονομία της σχολικής μονάδας» που προωθεί επίσης η κυβέρνηση ,αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Για τον απλό λόγο ότι η κεντρική ιδέα της διαφημιζόμενης απελευθέρωσης του σχολείου από το Υπουργείο Παιδείας είναι η μετατροπή του σε επιχείρηση , που θα ψάχνει χρηματοδότηση από οπουδήποτε. Αποτέλεσμα; Σχολεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με τα εισοδήματα των γονιών ή των χορηγών . Πράγμα που σημαίνει σχολικά προγράμματα όχι με βάση τις πραγματικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, αλλά την οικονομική ευρωστία του κάθε σχολείου.

 

«Νικητές και ηττημένοι ,μαθητές»

«Σε κάθε κρίση υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» , τονίζει η Γερμανική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία σε έρευνά της. «Παρά την πανδημία, οι πολύ πλούσιοι ειδικότερα κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους το 2020», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Δυστυχώς, εκτός από την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των γονιών, θα αυξηθεί το χάσμα και ανάμεσα στους μαθητές. Νικητές και ηττημένοι μαθητές… .

Αναμφίβολα , η πανδημία μπορεί να συνοδεύεται από δραματικές οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές, αλλά δεν προκάλεσε μόνη της το φαινόμενο της κοινωνικής ανισότητας. Απλά το…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: