Τα παράδοξα της αμερικανικής πρότασης για φρεγάτες, οι “λεπτομέρειες” και τα “καθρεφτάκια”

Τα παράδοξα της αμερικανικής πρότασης για φρεγάτες, οι "λεπτομέρειες" και τα "καθρεφτάκια"

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Τα παράδοξα της αμερικανικής πρότασης για φρεγάτες, οι "λεπτομέρειες" και τα "καθρεφτάκια"

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό ότι το πρόβλημα για την λήψη τελικής απόφασης, ως το ποια θα είναι η νέα φρεγάτα του Στόλου μας, είναι η “αμερικανική πρόταση”, που αν και ξεκάθαρα δεν “κάνει” στο Πολεμικό Ναυτικό, παραμένει “ζωντανή”. Και αυτό γιατί η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι εξαιρετικά δραστήρια. Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά της και είναι γεγονός ότι ο πρέσβης Τ. Πάιατ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην προώθηση των εμπορικών αμερικανικών συμφερόντων.

Η αμερικανική πρεσβεία, όπως και κάθε άλλη πρεσβεία χώρας που προωθεί εξοπλισμούς, κάνει το αυτονόητο. Το ζητούμενο είναι οι δικοί μας κυβερνώντες να κάνουν τη δουλειά τους, που δεν είναι δα και δύσκολη!!!  Αρκεί μόνο να συμπεριφερθούν ως περιζήτητοι πελάτες της τάξεως των 5 δις και να βάλουν πάνω και πρώτα απ΄ όλα το συμφέρον της χώρας μας. Με λίγα λόγια να αποφασίσουν με βάση τι εμείς θέλουμε να αγοράσουμε κι όχι τι θέλουν οι άλλοι να μας πουλήσουν!

Σ΄ ότι αφορά στους Αμερικανούς, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι  αν και υπάρχουν δύο προτάσεις για φρεγάτες από τις ΗΠΑ, προωθούν και συζητούν μόνο τη μία, αυτή της Lockheed Martin, η οποία κι έχει προκαλέσει την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης. 

Η δεύτερη πρόταση των ΗΠΑ, την έχουμε παρουσιάσει στο Militaire, όπως εκτιμούν  απόστρατοι ναύαρχοι που την έχουν μελετήσει, “είναι πολύ ενδιαφέρουσα”. Για ποιο λόγο τώρα η πρεσβεία των ΗΠΑ σε όλες τις ενημερώσεις που κάνει, αναφέρεται μόνο στην πρόταση της Lockheed Martin, είναι άξιο απορίας! Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και στον εκσυγχρονισμό των F-16, όπου κι εκεί υπήρχε δεύτερη πρόταση, ενώ μόνο εκείνη της Lockheed Martin, προωθήθηκε. 

Η επίκληση της LOR του Πολεμικού Ναυτικού -για την οποία πολλοί λένε ότι επιβλήθηκε από την αμερικανική πλευρά- δεν αποτελεί πλέον πειστική δικαιολογία. Απ΄ ότι φάνηκε το ΥΠΕΘΑ μάλλον παραπλανήθηκε, πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών που έλεγαν «στείλτε μια τυπική LOR» και σε 60 μέρες θα έχετε την προσφορά μας, υπό μορφή Letter of Offer. 

Παρόλα αυτά καμιά επίσημη απάντηση δεν πήραμε, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, αφού όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τις Αμερικανικές διαδικασίες, ο απαιτούμενος χρόνος για απάντηση σε LOR είναι 150 μέρες (εξ’ ου και η δέσμευση κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδος για τελική απάντηση το Σεπτέμβριο). 

Μάλιστα επειδή η Αμερική είναι πολύ τυπική στην τήρηση των διαδικασιών όπως πληροφορούμαστε, όταν  προτείνεται η χρηματοδότηση με διακρατικές συμφωνίες (FMS), απαιτείται πέραν κάποιου ποσού, να γίνει και ανάλογη ενημέρωση του Κογκρέσου (Congressional Notification and Approval), κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω του κόστους του προγράμματος. Συνεπώς αναπόφευκτα απαιτείται σύμφωνα με τον Αμερικανικό νόμο, ο χρόνος των 150 ημερών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, γνώριζε αυτήν την παράμετρο ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος, η ΓΔΑΕΕ και η ηγεσία του ΓΕΝ, ή απλώς έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης; 

Γιατί όπως αποδεικνύεται, ένα ταξίδι του ναυάρχου του Navy IPO, ήταν αρκετό για να «ξεγελάσει» τους ιθαγενείς με λόγια κι…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: