Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί

Logo Image

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς η αυξανόμενη συγκέντρωση θερμοπαραγωγών αερίων στην ατμόσφαιρα ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες προς ένα επικίνδυνο σημείο καμπής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

H Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψε το 2022 ως “ένα έτος ακραίων κλιματικών φαινομένων” που έφερε καύσωνες ρεκόρ στην Ευρώπη, θανατηφόρες πλημμύρες στο Πακιστάν, ακραίες εκτεταμένες πλημμύρες στην Αυστραλία και που είδε την Ανταρκτική Θάλασσα να φτάνει στη χαμηλότερη ελάχιστη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία έφτασε τους 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σηματοδοτώντας το όγδοο συνεχόμενο έτος με θερμοκρασίες τουλάχιστον 1 βαθμό πάνω από την περίοδο αναφοράς 1850-1900.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ κάτω από 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμό.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προσδιόρισε τον 1,5 βαθμό ως βασικό όριο και δήλωσε ότι η παραβίασή του θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και μη αναστρέψιμων αλλαγών.

«Ένας πλανήτης που θερμαίνεται ταχύτατα»

Η έκθεση Copernicus τόνισε επίσης την αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του CO2 και του μεθανίου, ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα και θερμαίνουν τον πλανήτη.

Πριν ο άνθρωπος αρχίσει να καίει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο. Σύμφωνα με το Copernicus, το 2022 έφτασε σε ετήσιο μέσο όρο τα 417 μέρη ανά εκατομμύριο, μια αύξηση κατά 2,1 μέρη ανά εκατομμύριο σε σύγκριση με το 2021. Τα αρχεία δείχνουν ότι η συγκέντρωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν ήταν τόσο υψηλή εδώ και περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, πρόσθεσε ο Copernicus.

Η IPCC έχει δηλώσει ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σχεδόν στο μισό μέχρι το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδενισμό μέχρι το 2050 για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας είναι αδιαμφισβήτητη.

Η κατάρρευση των ρεκόρ θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τους πρωτοφανείς καύσωνες, τις ξηρασίες και τις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: