Τα τρία μεγάλα μέτωπα του 2022 και ο ρόλος των Αμερικανών – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τα τρία μεγάλα μέτωπα του 2022 και ο ρόλος των Αμερικανών

Πολύ συχνά – και πάντως συχνότερα από ό,τι το αντίθετο – τα σενάρια που κάνουν ΜΜΕ, αναλυτές και πάσης φύσεως ειδικοί στο τέλος κάθε χρονιάς αναφορικά με το τι θα συμβεί την επόμενη, έρχεται η ζωή για να τα κάνει… πατσαβούρα και να τα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας. Η περίπτωση της Covid-19, από την ξαφνική εμφάνισή της μέχρι την «άρνησή» της να εξαφανιστεί από τις ζωές μας ή, έστω, να υπακούσει στα μαθηματικά μοντέλα που καταστρώνουν κυβερνήσεις και υγειονομικές Αρχές, πιθανότατα θα έχει πείσει και τους πλέον δύσπιστους πως έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να παραγνωριστούν, τόσο στην οικονομία όσο και στη γεωπολιτική. Είναι δε εκείνα που, με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων και την ιστορική εμπειρία, καθιστούν κάποια σημεία του πλανήτη πιο επικίνδυνα από άλλα για να ξεσπάσει η επόμενη μεγάλων διαστάσεων πολεμική σύγκρουση. Τρία από αυτά, αναμφίβολα, είναι η Ανατολική Ουκρανία και η Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά της Ταϊβάν και ο Περσικός Κόλπος. Χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, το σενάριο μιας παράλληλης και τριπλής «έκρηξης», το οποίο προφανώς θα φέρει την ανθρωπότητα ενώπιον του εφιάλτη ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Θέλουμε «ανάσες» στο Σύμφωνο Σταθερότητας

«Ετοιμαστείτε για το 2022, το έτος του ζην επικινδύνως», σημείωνε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council, Φρέντερικ Κέμπε, υπό τον γενικό τίτλο «Οι προκλήσεις του επόμενου έτους θα είναι οι πιο σοβαρές εδώ και δεκαετίες – Ο Μπάιντεν οφείλει να προετοιμαστεί γι’ αυτές». Το γνωστό ινστιτούτο εξηγεί τι ακριβώς εννοεί: «Πολλές από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του κόσμου στη μεταπολεμική εποχή θα δοκιμαστούν. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Ασίας, η αντοχή της δημοκρατικής διακυβέρνησης, η επέκταση των ανοιχτών αγορών, το απαραβίαστο των ατομικών δικαιωμάτων και η βεβαιότητα της προόδου του ανθρώπου – όλα είναι υπό αμφισβήτηση».

Και συνεχίζει, επικεντρώνοντας ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσουν και τα καθήκοντα μπροστά στα οποία θα βρεθούν: «Ποτέ άλλοτε, στα τριάντα χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα, ένας αμερικανός πρόεδρος δεν έχει εισέλθει σε μια νέα χρονιά ευρισκόμενος απέναντι σε ένα τόσο εκρηκτικό μείγμα γεωπολιτικής και εσωτερικής αβεβαιότητας, πλευρές που είναι αλληλοσυνδεδεμένες με τρόπο που να παραπέμπει σε έναν Γόρδιο Δεσμό, τον οποίο μπορεί να λύσει μόνο η αποφασιστική δράση».

Η μεγάλη τους ευκαιρία;…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: