Τα Βαλκάνια φλέγονται: Καταστροφικές πυρκαγιές από την Τουρκία μέχρι την Κροατία και την Ιταλία

Τα Βαλκάνια φλέγονται: Καταστροφικές πυρκαγιές από την Τουρκία μέχρι την Κροατία και την Ιταλία

Η βαλκανική «γειτονιά» μας φλέγεται κυριολεκτικά. Τα πολλά πύρινα μέτωπα δεν είναι θλιβερό γεγοονός μόνο στην Ελλάδα, αφού Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο και Κροατία δίνουν τη δική τους μάχη για να περιορίσουν τα φλεγόμενα μέτωπα. Σοβαρά προβλήματα με τις φωτιές, αντιμετωπίζει και η Ιταλία αλλά και η Ουκρανία Β.Α.

Τουρκία

Οι φονικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται για 12η μέρα, κυρίως στο Ν.Δ. τμήμα της χώρας και κοντά σε σημαντικά τουριστικά θέρετρα όπως στην Αττάλεια και στην Μαρμαρίδα. Υπάρχουν 12 πύρινα μέτωπα σε πέντε νομούς της Τουρκίας, που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και περισσότερα από 1352 κτίρια. Τα θύματα άγγιξαν τα οκτώ ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 750. Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται έντονη κρατική εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα αλλά και στην οργάνωση.

Βουλγαρία

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Στο Ν.Δ τμήμα κοντά στην πόλη Σαντάνσκι, έχασαν τη ζωή του δύο δασοφύλακες και ένας τρίτος τραυματίστηκε. Οι δασοφύλακες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, κοντά σε ένα χωριό στην περιοχή του Σαντάνσκι, όπου ξέσπασε πυρκαγιά το πρωί της Τετάρτης. Πολλά πύρινα μέτωπα υπάρχουν στην κεντρική Βουλγαρία, τόσο στην οροσειρά Στάρα Πλάνινα, στην περιοχή του Κάρλοβο, όσο και στο Στάροσελ που κάηκαν σπίτια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε πως καταγράφονται καθημερινά 200-240 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

pyrkagies_valkania__5_

Βόρεια Μακεδονία 

Η χώρα έχει κηρυχθεί από την κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού σοβαρές πυρκαγιές μαίνονται σε δέκα δήμους, δύο από τις οποίες κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι καταστροφικές φωτιές έχουν κάνει στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στο Στιπ, τη Στρώμνιτσα, τα Σκόπια, την Μπίτολα, την Οχρίδα, το Τέτοβο, το Κουμάνοβο και το Βέλες. Έχουν αναφερθεί καταστροφές κατοικιών και υποστατικών. Το Σάββατο τα μέτωπα ξεπερνούν τα 20 με σημαντικότερο αυτά κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

pyrkagies_valkania__3_
pyrkagies_valkania__4_

Αλβανία

Ένας 64χρονος έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου εκκενώθηκαν τρία χωριά. Την ίδια ώρα μαίνονται πολλά πύρινα μέτωπα, κυρίως στο Ν.Δ τμήμα της Αλβανίας με την κατάσταση είναι κρίσιμη στη χερσόνησο Καραμπουρούν, κοντά στον Αυλώνα. Τα πύρινα μέτωπα ξεπερνούν τα 20 σε όλη τη χώρα, με δυνάμεις της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: