Ταλιμπάν και Δύση – η δύσκολη προσέγγιση – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ταλιμπάν και Δύση – η δύσκολη προσέγγιση - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός δύσκολου διλήμματος. Η Δύση θεωρεί τους Ταλιμπάν ένα κίνημα και πλέον κυβέρνηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, για είκοσι χρόνια τους πολεμούσε επικαλούμενη και αυτό ως λόγο.

Την ίδια στιγμή γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, που με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε αποδιάρθρωση και κατάρρευση(που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο γύρο τρομοκρατικών επιθέσεων), είναι να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν και να λάβει από αυτούς εγγυήσεις, προσφέροντας σε αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί κυβέρνηση και οικονομία

Επιπλέον, όλοι παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή η μόνη δύναμη που μπορεί όντως να κυβερνήσει το Αφγανιστάν είναι οι Ταλιμπάν, καθώς αποδείχτηκε ότι είκοσι χρόνια ενός ιδιαίτερα κοστοβόρου ‘nation building’ στη χώρα της Κεντρικής Ασίας απλώς κατέρρευσαν ταχύτατα στις 15 Αυγούστου 2021 όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία με μια ευκολία που ούτε οι ίδιοι δεν πίστευν.

Η σημασία των συνομιλιών στο Όσλο

Αυτό εξηγεί και τη σημασία των συνομιλιών που έγιναν στο Όσλο στις 23 και 24 Ιανουαρίου ανάμεσα σε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν και εκπροσώπους, στη μία περίπτωση οργανώσεων πολιτών του ίδιου του Αφγανιστάν και την άλλη εκπροσώπων της Νορβηγίας και άλλων δυτικών κρατών.

Παρότι οι ξένες αντιπροσωπείες επέμειναν ότι οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούσαν νομιμοποίηση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, εντούτοις τόσο οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν όσο και οι εκπρόσωποι άλλων χωρών είδαν αυτή τη συζήτηση ως ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Προφανώς και η διαδικασία αναγνώρισης θα πάρει καιρό και στο μεταξύ η συζήτηση θα είναι για άμεσα ζητήματα, όπως είναι αυτό της ανθρωπιστικής βοήθειας, όμως μια πολιτική διαδικασία έχει ανοίξει.

Η αναζήτηση… σολομώντειας λύσης από τον Μπάιντεν

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο τι θα κάνει με τα «παγωμένα» αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν στην Αμερική. Αυτά ανέρχονταν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια και είχαν σχηματιστεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν στο Αφγανιστάν προσφερόταν μεγάλη βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Όταν κατέρρευσε η αφγανική κυβέρνηση και πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν και η τότε διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν έφυγε από τη χώρα, η Fed «πάγωσε» τα ποσά αυτά.

Τότε ξέσπασε μια πολιτική και νομική διελκυστίνδα για το τι θα γίνει με τα ποσά αυτά. Οι Ταλιμπάν, που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: