Τεχνικό λάθος το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, υποστηρίζει η Τουρκία

Τεχνικό λάθος το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, υποστηρίζει η Τουρκία

Σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας αποδίδει η Τουρκία το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.  

Υπενθυμίζεται οτι οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος με τον κ. Δένδια που επέστρεφε από το ταξίδι του στο Ιράκ.

Το περιστατικό που σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, συνέβη όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος.

Να σημειωθεί ότι η άδεια υπερπτησης είχε εγκριθεί  λίγο νωρίτερα, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές την απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα. Έτσι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να επιτραπεί στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του.

Για το περιστατικό δόθηκε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Στο μεταξύ, και ενώ το ερευνητικό πλοίου Oruc Reis πλέει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την εμφάνισή του έκανε νότια του Καστελλόριζου το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni .

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την τουρκική παραβατικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούντην Παρασκευή, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι όλες οι ενέργειες της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά από την Ε.Ε. και καταγράφονται. Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου (15-16 Οκτωβρίου), που έστειλε προχθές το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση της δεύτερης μέρας θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Παρόλα αυτά απροθυμία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ενδέχεται να δείξει και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε., αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις σχετικές με  την Άγκυρα να ληφθούν στη Σύνοδο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: