Τέλος στη φρανκική ταυτότητα της «Κοιλάδας των Πεσόντων» θέλει να δώσει η ισπανική κυβέρνηση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέλος στη φρανκική ταυτότητα της «Κοιλάδας των Πεσόντων» θέλει να δώσει η ισπανική κυβέρνηση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα σχέδια της για τη μετατροπή του μαυσωλείου του Ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο σε νεκροταφείο για όλους τους πεσόντες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, αποκάλυψε την Τρίτη η ισπανική κυβέρνηση. Πέραν του μαυσωλείου του Φράνκο, στην επιβλητική «Κοιλάδα των Πεσόντων» λίγο έξω από την Μαδρίτη, βρίσκεται και η τελευταία κατοικία περίπου 30.000 νεκρών αμφότερων των πλευρών της αδελφοκτόνας σύρραξης, με την ισπανική κυβέρνηση να θέλει από εδώ και πέρα η τοποθεσία να είναι αφιερωμένη μόνο σε αυτούς.
Η μετατροπή του μνημείου του επί 36 χρόνια δικτάτορα της Ισπανίας σε νεκροταφείο αποτελεί μέρος των προτάσεων του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης συνασπισμού του σοσιαλιστή πρωθυπουργόυ Πέδρο Σάντσεθ, το οποίο σκοπεύει να αλλάξει πολλά αναφορικά με τη δημόσια μνήμη του στρατηγού Φράνκο και του καθεστώτος του. Το νομοσχέδιο φέρει την ονομασία «Νομοσχέδιο Δημοκρατικής Μνήμης» και έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά την εκταφή από το μαυσωλείο και τον νέο ενταφιασμό της σωρού του δικτάτορα. Αναμένοντας την έγκριση ή την απόρριψη του από το ισπανικό κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο θα είναι ανοιχτό σε τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Περαιτέρω, η ισπανική κυβέρνηση θέλει να ταυτοποιηθούν πολλά θύματα της εμφύλιας σύρραξης του 1936-1939 και της δικτατορίας του 1939-1975, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν θαμμένα σε ανώνυμους τάφους ή αγνοούνται, συμπληρώνοντας ένα ιστορικό «παζλ» δεκαετιών το οποίο βρίθει κενών και… λάθος τοποθετήσεων κομματιών. Όπως αναφέρει ο Guardian, εφόσον ψηφιστεί, το νομοσχέδιο υπαγορεύει ότι θα πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας, ενώ το κράτος θα αναλάβει την ευθύνη να εντοπίσει τα λείψανα αγνοουμένων και να δημιουργήσει μία τράπεζα DNA, ώστε να βοηθήσει την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, περίπου 100.000 θύματα της εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων της εθνικιστικής ανταρσίας του Φράνκο και της δημοκρατικής κυβέρνησης, θεωρείται ότι βρίσκονται θαμμένα σε ανώνυμους τάφους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το έργο που προβλέπει το νομοσχέδιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Η αναγνώριση και η δικαίωση  των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου και της μακράς δικτατορίας που τον ακολούθησε βρίσκονται στο πυρήνα του νέου νομοσχεδίου, το οποίο σκοπεύει ακόμη να ακυρώσει δικαστικές καταδίκες πολιτικών αντιπάλων του δικτατορικού καθεστώτος και να αφαιρέσει τίτλους που δόθηκαν σε ορισμένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Επιπλέον, το σχέδιο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: