Τέσσερα ασήκωτα Ολυμπιακά μετάλλια από επαγγελματίες ρομαντικούς Έλληνες

Τέσσερα ασήκωτα Ολυμπιακά μετάλλια από επαγγελματίες ρομαντικούς Έλληνες

Ερασιτέχνης. Πιο λανθασμένη χρήση της λέξης από αυτή που γίνεται στον ελληνικό αθλητισμό ίσως να μην υπάρχει – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αναμένουμε ή επιθυμούμε από τον εκάστοτε “ερασιτέχνη” διεθνή διάκριση.

Ερασιτέχνης δρομέας είναι αυτός που θα τρέξει σε πέντε (τυχαίος ο αριθμός) αγώνες τον χρόνο για προσωπική ευχαρίστηση, όχι αυτός που αφιερώνει έξι ώρες από την ημέρα του στην προπόνηση, λιώνει παπούτσια σε αυτή και αναγκαστικά δεν μπορεί να τη συνδυάσει με την εργασία του. Υπάρχει και αρνητική έννοια της λέξης για όσους δεν λειτουργούν με επαγγελματισμό.

Το κακόσημό της είναι δυο παράλληλες γραμμές -για παράδειγμα- με τον Λευτέρη Πετρούνια. Είναι ερασιτέχνης ή μετρ των κρίκων, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο και χάλκινος του Τόκιο. Αυτή η λέξη στέκει ακόμα -για όσους λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες- για να θυμίζει ένα πράγμα. Τα πάντα περιστρέφονταν και θα περιστρέφονται -δυστυχώς- γύρω από το χρήμα. Και η αμοιβή καθορίζει σ’ ένα βαθμό και την ορολογία στον αθλητισμό. Είναι ερασιτέχνες στις αμοιβές.

Ερασιτέχνες είναι οι υδατοσφαιριστές ή ρομαντικοί; Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας τους, συνδυάστηκε με μια από τις τραγικότερες που -δυστυχώς- βίωσε η χώρα μας. Μέσα από αυτή την σκληρή συγκυρία, όσοι δεν τους γνώριζαν συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται περί ρομαντικών. Πέρασε κάτω από το πετσί μας η “συγγνώμη” που ζήτησαν για τη χαρά τους. Δεν ήταν λόγια του αέρα. Έγιναν πράξη. Όσο κι αν το δώρο δεν δωρίζεται εκείνοι πρόσφεραν τις 100.000 από τις 200.000 που τους έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ως επιβράβευση για το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, το οποίο κατέκτησαν στο Τόκιο.

Κανείς “ερασιτέχνης” δεν ασχολείται με την κολύμβηση, το επί κοντώ και την κωπηλασία για να κερδίσει χρήμα με ουρά. Θα ιδρώσει και θα κουραστεί στο ποδόσφαιρο ή θα δοκιμάσει την τύχη του στο μπάσκετ, αν είναι και αυτός ο στόχος του. Ξεκάθαρα έντιμος, ωραίος και απολύτως σεβαστός. Γεννάει και υπέροχα παραδείγματα προς μίμηση, όπως αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στον αντίποδα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου ανήκει σε αυτούς που τον καλούν να πληρωθεί και το αμελεί. Το ξεχνάει. Στατιστικά είναι ελάχιστοι οι ρομαντικοί που διακρίνονται μπροστά σε αυτούς που η ρουτίνα τους είναι αγώνας, περίδεση πονεμένου ώμου και ξεκούραση. Οι δεύτεροι αντί για έσοδα έχουν συρτάρια γεμάτα επιδέσμους και θερμαντικές αλοιφές. Όμως, αυτός είναι ο αθλητισμός των ρομαντικών και αυτοί είναι ο πυρήνας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χωρίς τους “μουρλούς” που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sport24.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: