Τέσσερα funds διεκδικούν τo Galaxy της Alpha Bank | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα και η έκβασή της προοιωνίζεται σκληρή μάχη μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων.

Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα και η έκβασή της προοιωνίζεται σκληρή μάχη μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων.
Aντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή από τους υποψήφιους επενδυτές των δεσμευτικών τους προσφορών για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy και την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal της Alpha Bank. Ο χρόνος για την κατάθεση των προσφορών έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου μήνα με καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, με παράλληλες διαδικασίες η διοίκηση της Alpha Bank «τρέχει» το σχέδιο απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας (hive down) και τη μεταφορά της σε νέα εταιρεία. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την απόσχιση με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30ή Ιουνίου 2020. Η κίνηση στοχεύει στην αποτροπή αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, λόγω της ζημίας που θα υπάρξει από την τιτλοποίηση και η οποία έχει προσδιοριστεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα και η έκβασή προδιαθέτει για σκληρή μάχη μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων. Στη short list που έχει προκριθεί για την τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η αμερικανική Pimco που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner, καθώς οι ιταλικές Cerved και Credito Fondiario που έχει εξαγορασθεί από την αμερικανική Elliot Management Corporation. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου Galaxy και του επιχειρησιακού σχεδίου της Cepal, και οι διαβουλεύσεις με τη διοίκηση της Alpha Bank ενόψει της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι εντατικές. Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις «μνηστήρες» του Galaxy, δηλαδή Pimco, Davidson Kempner, Cerved και Elliot Management Corporation, έχουν παρουσία στην Ελλάδα και πρωταγωνιστικό ρόλο στις δευτερογενείς αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρώπης. 
Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουν το Galaxy ως μια από τις τελευταίες μεγάλες συναλλαγές αυτού του είδους στην Ευρώπη και την εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, της Cepal, ως πυλώνα ανάπτυξης στον τομέα της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: