Τετ α τετ Μπάιντεν – Πούτιν: Η χαλαρή χειραψία, η σύγκρουση των δημοσιογράφων και οι χωριστές δηλώσεις

Τετ α τετ Μπάιντεν – Πούτιν: Η χαλαρή χειραψία, η σύγκρουση των δημοσιογράφων και οι χωριστές δηλώσεις

Πολλοί θα ήθελαν να βρίσκονται στο δωμάτιο στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του. Να ακούσουν κάποιες από τις κουβέντες που ειπώθηκαν σε αυτή την τόσο κρίσιμη συνάντηση. Μία συνάντηση που επανέφερε στη μνήμη, τη Σύνοδο της Γενεύης το 1985. Τότε, οι δύο ψυχροπολεμικοί εχθροί Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Σε αντίθεση με σήμερα, το κλίμα τότε, ήταν «θερμότερο».
Το προεδρικό αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης στις 13:27 ώρα Ελλάδας. Η πόλη έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, με εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα να περιπολούν τους άδειους δρόμους. Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, με τους δημοσιογράφους να αστειεύονται ότι ο ανέφελος ουρανός σίγουρα δεν αποτελεί οιωνό των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στην έπαυλη La Grange στο κέντρο της πόλης. Η βίλα ανήκε κάποτε στον αριστοκράτη Γουίλιαμ Φαβρ. Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή της πόλης της Γενεύης. Κατά καιρούς, σε αυτήν έχουν φιλοξενηθεί παγκόσμιοι ηγέτες και διαφόρων ειδών διασημότητες. Για την συνάντηση των δύο ηγετών επελέγη το εντυπωσιακό δωμάτιο της βιβλιοθήκης, γνωστό και ως «κίτρινο δωμάτιο». Εκεί βρίσκονται σπάνιες εκδόσεις, τόσο στα αγγλικά, όσο στα κινέζικα και στα Γαλλικά.

Εμφανώς χλιαρή η πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν…εμφανώς χλιαρή. Ναι μεν αντάλλαξαν τις απαραίτητες αβρότητες, αλλά η γλώσσα του σώματος πρόδιδε την απόσταση που χωρίζει τους δύο άνδρες. Έφτασαν με διαφορά λίγων λεπτών και τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, ο οποίος τους ευχήθηκε καλή τύχη. «Σας εύχομαι μια καρποφόρα συνάντηση προς το συμφέρον των δύο χωρών σας και του κόσμου» είπε ο Παρμελέν, και απομακρύνθηκε.

Αντάλλαξαν χειραψίες –και όχι τις καθιερωμένες εν μέσω πανδημίας αγκωνιές ή μπουνίτσες- μπροστά στις κάμερες. Ο Πούτιν ήταν ο πρώτος που μίλησε, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». Είπε ότι «οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. «Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική», κατέληξε. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε συγκαταβατικά. Παρόλα αυτά, απέφυγαν και οι δύο συστηματικά να διατηρήσουν οπτική επαφή. Όταν, μάλιστα, οδηγήθηκαν στην αίθουσα, ο ένας κοιτούσε στην Ανατολή και ο άλλος στη Δύση.

Η σύγκρουση Ρώσων και Αμερικανών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: