Θ. Πλεύρης: Σκέψεις για επιβολή υποχρεωτικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Θ. Πλεύρης: Σκέψεις για επιβολή υποχρεωτικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Σαρωτικούς ελέγχους προανήγγειλε για τα Χριστούγεννα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο, θα το μετανιώσει πικρά».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός μετέφερε την ανησυχία της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη Όμικρον ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά, η οποία οδηγεί σε σκέψεις για την επιβολή ενός υποχρεωτικού τεστ που θα αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό. 

“Αυτό που εξετάζουμε είναι εκείνο που δυστυχώς όταν είχαμε καλέσει τον κόσμο να κάνει δεν υπήρξε η ανταπόκριση την εβδομάδα του testing. Ότι δηλαδή, κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπήρχε ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Είναι κάτι που εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε. Όταν μιλάμε ότι εξετάζουμε κάτι σημαίνει ότι το συζητάμε, αλλά δεν μπορώ να πω ότι το έχουμε αποφασίσει. Θα θέλαμε να δούμε μία συνολική πραγματική εικόνα του πληθυσμού και έτσι, ένα τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει», δήλωσε ο κ. Πλεύρης. 

Συμπλήρωσε δε ότι «και 100 φορές να με ρωτήσετε, την ίδια απάντηση θα σας δώσω. Το τεστ εξετάζεται. Όποια απόφαση υπάρχει θα ανακοινωθεί». Ωστόσο ανέφερε ότι «θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς παραπάνω περιορισμούς και lockdown». 

Πιλότος για την Πρωτοχρονιά τα Χριστούγεννα

«Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι πιλότος για την Πρωτοχρονιά και θα δείξει αν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα», είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η επιτροπή θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και θα υπάρχουν ανακοινώσεις».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών, τόνισε ότι «καθημερινά έχουμε μία πτώση στα κρούσματα γεγονός που ίσως δείχνει ότι και η Όμικρον που πιθανόν να κρύβεται πίσω από τη Δέλτα δεν έχει επικρατήσει ακόμα στη χώρα μας». 

Πρόσθεσε επίσης ότι «η απόφασή μας να ανοίξουμε την τρίτη δόση από το τρίμηνο ήταν σημαντική και η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 λειτούργησε. Ήδη, στους άνω των 60 που είχαν πλήρη εμβολιασμό, το 90% έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ για την 1η δόση, ήταν 580 χιλιάδες που δεν είχαν εμβολιαστεί και σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 120 χιλιάδες».

Αναφερθείς τέλος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, είπε πως «Εμείς έχουμε την εικόνα μιας αποκλιμάκωσης από το τέταρτο κύμα, περιμένοντας το πέμπτο κύμα. Παρακολουθούμε αυτό το μοντέλο και είμαστε σε εγρήγορση. Τους επιστήμονες τους ακούμε και παίρνουμε τις αποφάσεις. Φαίνεται ότι η πίεση θα υπάρξει μέσα στον Ιανουάριο».

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: