Την ανάγκη μιας συνολικής πολιτικής για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, ώστε τα φθηνά φάρμακα να μείνουν στο σύστημα και να μην υποκατασταθούν με ακριβότερα, αλλά και να περιοριστούν δραστικά οι εισαγωγές, τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο.
«Παράγουμε για τον Ελληνα και καλύπτουμε τον Ελληνα ασφαλισμένο», τονίζει ο κ. Τρύφων. Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι «τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε δει τα φθηνά φάρμακα να φεύγουν από το σύστημα, να μπαίνουν ακριβότερα και τελικά ο ασθενής να επιβαρύνεται, αλλά να αυξάνεται πολύ και η δημόσια δαπάνη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να είναι στο επίπεδο του 2012 και να έχουν αυξηθεί 35% οι συνταγές και 55% η μέση αξία των συνταγών. Με την ίδια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη!».
Αναφορικά με τις ελλείψεις, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τονίζει ότι «αν δεν υπήρχε η ελληνική παραγωγή θα είχαμε πενταπλάσιες ελλείψεις»… «Εχουμε σοβαρά θέματα και πίεση σε ορισμένα σιρόπια αντιπυρετικά, αντιβίωσης και γενικά σε όλα τα παιδικά σιρόπια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 ενεργά φάρμακα, 9.000 κωδικοί. Τα φάρμακα που δημιουργούν σήμερα μια άμεση πίεση είναι λιγότερα από 10-15 σε αυτή την κατηγορία … Συνολικά, το πρόβλημα είναι σε 50-80 κωδικούς, όχι παραπάνω, που μπορούν να αντικατασταθούν από φάρμακα που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν έχουν έλλειψη. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μέρος της λύσης του προβλήματος αυτού … Γιατί δεν είναι δυνατόν να πάει η Ελλάδα σε τιμές Γερμανίας».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στη Ναυτεμπορική. Πολύς κόσμος ανησυχεί σοβαρά πλέον για τις ελλείψεις εκατοντάδων φαρμάκων σε μια περίοδο έξαρσης των κρυολογημάτων και των αναπνευστικών ιώσεων. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα του ΕΟΦ , 232 φαρμακευτικά σκευάσματα είναι σε έλλειψη. Τις και τι πταίει κατά τη γνώμη σας;
Ευχαριστώ την «Ναυτεμπορική» για την επικοινωνία. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Διότι αυτό το θέμα θα το έχουμε μπροστά μας για πάρα πολύ καιρό, οπότε πρέπει να δούμε που οφείλεται αυτή η εποχική έξαρση των ελλείψεων.
Κατ` αρχάς είναι δύο οι κατηγορίες που αυτή τη στιγμή δημιουργούν μία πίεση και ένα πρόβλημα: Η μία περίπτωση είναι όταν χρειάζεται κανείς να πάρει παρακεταμόλη σε όλες τις μορφές και τα παράγωγα, όπου υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης πρώτων υλών ή…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr