Θα μπορέσει η διπλωματία να βάλει τέλος στη φρίκη του πολέμου; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ουκρανία: Θα μπορέσει η διπλωματία να βάλει τέλος στη φρίκη του πολέμου;

Η αποφασιστικότητα του ουκρανικού στρατού να σταθεί απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα που υπερτερούν, έχει προκαλέσει τα εγκωμιαστικά σχόλια της Δύσης καθώς δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κίεβο συνεχίζει να αντιστέκεται.

Την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για επικείμενη ρωσική εισβολή στην πρωτεύουσα του Κιέβου, ουκρανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα σημειώνοντας ότι καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη.

Η υπόγεια σύγκρουση με το φιλορωσικό λόμπι στην Ελλάδα

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η απομάκρυνση αμάχων

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί συμφώνησαν σήμερα το πρωί να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός γύρω από μια σειρά ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρύνουν τους αμάχους, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ ο δήμαρχος του Σούμι, ο Ολεξάντρ Λισένκο, δήλωσε στην τηλεόραση πως άμαχοι αναχωρούν σήμερα από την πόλη του μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Σύμφωνα με την Βερεστσούκ, η Μόσχα επιβεβαίωσε πως συμφωνεί να τηρήσει μια εκεχειρία από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) γύρω από έξι ζώνες που πλήττονται από τις μάχες: διάδρομοι έχουν καθοριστεί για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το Ενεργκοντάρ προς τη Ζαπορίζια (νότος), από το Ιζιούμ προς τη Λοζόβα (ανατολικά) και από το Σούμι προς την Πολτάβα (βορειοανατολικά), όπου ένας διάδρομος είχε ήδη επιτρέψει να απομακρυνθούν χθες, Τρίτη, χιλιάδες άμαχοι.

Διάδρομοι πρόκειται να ανοίξουν επίσης για να απομακρυνθούν προς το Κίεβο οι άμαχοι από πόλεις που βομβαρδίζονται σφοδρά δυτικά της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων οι Μπουτσά, Ιρπίν και Γκοστομέλ.

Δέκα νεκροί στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, χθες, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: