Θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό το 2021 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό το 2021 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρά την πρόωρη ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε το στοίχημα της ασφαλούς λειτουργίας, εγγράφοντας παρακαταθήκη για ένα καλύτερο 2021. Οι πρώτες εκτιμήσεις μεγάλων ξενοδόχων και tour operators αλλά και κορυφαίων παραγόντων του κλάδου για την επόμενη χρονιά βλέπουν τη συνολική δραστηριότητα να ανακάμπτει στα επίπεδα του 50% του 2019 από το 20% του 2019 που πέτυχε η χώρα φέτος, εφόσον δεν σημειωθεί σοβαρή υποτροπή στην πανδημία και δεν υπάρξει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Μιλούν δηλαδή για υπερδιπλασιασμό των ξένων ταξιδιωτών τον επόμενο χρόνο σε σχέση με φέτος, κάτι που εφόσον επαληθευθεί, και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις γι’ αυτό, θα φέρει και σημαντική ενίσχυση στους ρυθμούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προοπτικών για το επόμενο έτος, αλλά και των προαπαιτούμενων γι’ αυτές, αποτελεί ίσως η περίπτωση των ξενοδοχείων του ομίλου Sani/ikos, ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «Κ» πηγές της διοίκησης, έχει ήδη πουλήσει το 22% των διανυκτερεύσεων του επόμενου έτους για τις 9 μονάδες του από τώρα. Και αυτό, την ώρα που την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει πανδημία, οι αντίστοιχες πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν το 8%-9%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κρατήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν όσους ακύρωσαν φέτος τις διακοπές τους και έλαβαν voucher αλλά νέες πωλήσεις και re-bookings. Ο εν λόγω όμιλος, ο οποίος στην παρούσα φάση εμφανίζεται καλύτερα τοποθετημένος για την επόμενη χρονιά με βάση τις κρατήσεις που αναφέρει, αποδίδει την εικόνα αυτή αφενός στην πολιτική του να τεστάρει με δικά του έξοδα σε δύο φάσεις όλους τους πελάτες του και αφετέρου στα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας που εφάρμοσε. Σε συνδυασμό με το ισχυρό brand αλλά και τα απευθείας κανάλια πωλήσεων που έχει εδραιώσει, εξασφάλισε πληρότητα της τάξης του 85% με 90% για τα τρία από τα 9 ξενοδοχεία του που λειτούργησε φέτος στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις, δεδομένης πάντοτε της συγκυρίας, για τα ξενοδοχεία που λειτούργησε, αναφέρουν και κύκλοι της διοίκησης της Grecotel, σημειώνοντας πως αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις διαπιστώνουν ισχυρή ζήτηση για το επόμενο έτος. Προσθέτουν δε ότι με βάση τις επαφές που έχουν και με μεγάλους tour operators με τους οποίους συνεργάζονται, την προοπτική ύπαρξης εμβολίου και τις ενδείξεις πως η σεζόν το επόμενο έτος θα περιλαμβάνει τον Ιούνιο αν όχι και τον Μάιο, εκτιμούν πως κατά το 2021 μπορεί να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: