Τη δέσμευση της Ευρώπης επιζητεί η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Τη δέσμευση της Ευρώπης επιζητεί η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εστιάζει η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε πριν από λίγο, με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να μπαίνει «εμβόλιμα» στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρόλο που αρχικά δεν προβλεπόταν στον προγραμματισμό.

Στο τραπέζι θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σημειώνοντας ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

«Δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μάς υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως εξήγησε ζήτησε από τον κ. Μισέλ να μπει στη συζήτηση και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις νέες προκλητικότητες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του “Ορούτς Ρέις” εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας , καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτακης καταλήγοντας πως «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά».

Η ελληνική πλευρά επιζητά τη δέσμευση της Ευρώπης που θα κάνει πιο απτό  το ενδεχόμενο των κυρώσεων.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι η Τουρκία με την στάση της απέδειξε την αναξιοπιστία της, τονίζοντας ότι η υπομονή της Ευρώπης έχει εξαντληθεί καθώς εξαπατήθηκε από την τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στις Βρυξέλλες με ένα πλαίσιο αξόνων, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.  «Το πρώτο είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της  Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Αν. Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα καθώς έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων απ’ την Τουρκία , το σημείο 18 και το σημείο 20, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στα προηγούμενα. Τρίτο είπε ο κ. Πέτσας είναι η περιγραφή του πλέγματος στήριξης της Τουρκίας αν υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις της ή των κυρώσεων αν συνεχίσει η γείτονα τις προκλήσεις της», εξήγησε.

Αυτό που είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: