Τι έφερε το Brexit για τις εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων

Xωρίς πρόοδο και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων του Brexit

Μικρές καθυστερήσεις και επιπλέον διαχειριστικό κόστος, λόγω της ανάγκης εκτελωνισμού, έφερε το Brexit από 1ης Ιανουαρίου στις ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για τις οποίες όμως «δεν χάθηκε ούτε μία μέρα», καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαγωγείς είχαν προετοιμαστεί για τα νέα δεδομένα.

Τα παραπάνω επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρηματίες που εξάγουν στη χώρα, συμπληρώνοντας ότι το κρίσιμο για τις ελληνικές εξαγωγές ήταν να αποφευχθούν οι δασμοί -όπως κι έγινε.

Πάντως, το τοπίο ως προς τι θα ισχύσει τελικά σε τομείς όπως οι υπηρεσίες ή ο ΦΠΑ παραμένει θολό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα οι εφαρμοστικοί νόμοι και εγκύκλιοι της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Το δε επιχειρείν στη Βρετανία έχει γίνει πλέον δυσκολότερο για τους Έλληνες που έχουν επενδύσει εκεί με τη δημιουργία θυγατρικών. 

«Σαν να εξάγουμε σε Τρίτη χώρα»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Μυλωνάς, διευθυντής εξαγωγών της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι ΑΕ», εξηγεί ότι οι εξαγωγές της προς το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα». «Είχαμε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Πέρα από μια παροδική δυσκολία, λόγω καθυστερήσεων στα σύνορα με τις μεταφορές, η οποία πλέον εξομαλύνεται, δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Εφόσον αποφύγαμε τους δασμούς, τα διαχειριστικά κόστη που προκύπτουν λόγω Brexit είναι διαχειρίσιμα», σημειώνει ο κ.Μυλωνάς, σύμφωνα με τον οποίο η αξία των εξαγωγών της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος του τζίρου των διεθνών πωλήσεών της.

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και για την εταιρεία εμπορίας και διακίνησης φρούτων «Proto-Φρούτα Πρωτοφανούση ΑΕ», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Νίκος Πρωτοφανούσης. «Ενώ έχουν προκύψει μικρές καθυστερήσεις και μικρό επιπλέον κόστος, οι εξαγωγές μας δεν έχουν επηρεαστεί. Απλά, από 1ης Ιανουαρίου κάνουμε εξαγωγές στην Αγγλία με τη διαδικασία που ακολουθούμε για τις Τρίτες χώρες, αλλά δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα. Ήμασταν προετοιμασμένοι, μέσω επικοινωνίας με τους πελάτες μας, αλλά και κατόπιν ενημέρωσης από τον σύνδεσμό μας, τον Incofruit-Hellas. Η βασική αλλαγή είναι φυσικά ότι πλέον χρειάζεται εκτελωνισμός, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία γίνεται λίγο πιο χρονοβόρα, καθώς το φορτίο δεν μπορεί να φύγει αμέσως, και επιπρόσθετα επιβαρύνεται από το κόστος του εκτελωνισμού, κάτι που δεν γινόταν πριν, όταν η Αγγλία ήταν κοινοτική χώρα», επισημαίνει.

«To επιχειρείν στην Αγγλία για μια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: