Τι φέρνει στη σχέση Βερολίνου – Αγκυρας η επόμενη μέρα | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γερμανικές εκλογές – Τι φέρνει στη σχέση Βερολίνου – Αγκυρας η επόμενη μέρα

Από το γραφείο του στο φαραωνικό «Λευκό Παλάτι» θα παρακολουθήσει τις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Γερμανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι η πορεία των γερμανοτουρκικών – και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών – σχέσεων θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και δη από τις μετεκλογικές συνεργασίες.

 

Με κονδύλια €78 δισ. η κυβέρνηση επενδύει σε νέα τετραετία

Ο παράγων «Τουρκία» έχει ξεχωριστή θέση

Η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία μετά από 16 χρόνια ηγεμονίας σηματοδοτεί μια «νέα εποχή» για την ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην προεκλογική ατζέντα η εξωτερική πολιτική δεν είχε μείζονα σημασία, ωστόσο ο παράγων «Τουρκία» έχει διαχρονικά ξεχωριστή θέση.

«Παρότι δεν βρίσκεται στην κορυφή, η Τουρκία κατέχει εξέχουσα θέση στις σχετικές συζητήσεις για τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Η σημασία της Τουρκίας για τις διεθνείς σχέσεις της Γερμανίας αντανακλάται στη συχνή αναφορά της χώρας στις πολιτικές συζητήσεις, στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αλλά και στα προεκλογικά προγράμματα των μεγάλων πολιτικών κομμάτων» τονίζει ο Ρόναλντ Μεϊράντους.

Στο κείμενο πολιτικής με τίτλο «Η Τουρκία στις γερμανικές εκλογές του 2021» που δημοσίευσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο γερμανός πολιτικός αναλυτής εκτιμά ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα τρία κόμματα με διαφορετική αντίληψη περί Αγκυρας.

Στο τρίπτυχο «ψήφοι, εμπόριο, μετανάστευση» συμπυκνώνονται οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους η Αγκυρα είναι σημαντική για το Βερολίνο. Στη Γερμανία ζουν περίπου επτά εκατομμύρια Τούρκοι, οι οποίοι εκτός των λοιπών δραστηριοτήτων τους είναι ψηφοφόροι. Οι διμερείς γερμανοτουρκικές οικονομικές σχέσεις είναι αρκετά ανεπτυγμένες, ενώ το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που κατά κύριο λόγο επιθυμούν να φτάσουν σε γερμανικό έδαφος, εκτιμάται ιδιαιτέρως.

Στο προεκλογικό τους μανιφέστο, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υπογράμμισαν ότι «με εμάς δεν θα υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μια «στενή εταιρική σχέση» με την Αγκυρα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στελέχη των οποίων αναλαμβάνουν συνήθως το υπουργείο Εξωτερικών όταν το κόμμα μετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, αφιέρωσαν μικρό μέρος στην Τουρκία, δίχως αναφορά στα περί ένταξης. «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: