Τι φέρνει το 2023 στις αγορές – Πως θα κινηθούν μετοχές, συνάλλαγμα, ομόλογα

Τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων το 2022, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν εκρηκτικά και οι τιμές τους μειώθηκαν, οι ισοτιμίες των νομισμάτων και οι τιμές των εμπορευμάτων γνώρισαν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ κάποιες «αυτοκρατορίες» στον χώρο των crypto χρεοκόπησαν και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν.

Η αξία των μετοχών μειώθηκε κατά 14 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 2022 να είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά καθώς οι κεντρικές τράπεζες έκαναν σχεδόν 300 αυξήσεις επιτοκίων,.

Οι κύριοι λόγοι για τις εξελίξεις αυτές ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Σφαγή» στις αμερικανικές μετοχές το 2022, στο οποίο κυριάρχησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, με σκοπό να περιορίσουν τον πιο υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Σε επίπεδο έτους, ο S&P έκλεισε με πτώση 19,4%, στη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008. Το ίδιο ισχύει και για τον Dow Jones, ο οποίος έκλεισε το 2022 με πτώση 8,8% ενώ ο Nasdaq κατρακύλησε 33,1%.

Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές σε περισσότερο από μια δεκαετία, και μια ασύγκριτη υποχώρηση των ομολόγων από το 2000 και μετά, ορισμένοι επενδυτές δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο το 2023.

Ο “παγιωμένος” πληθωρισμός, τα προβλήματα στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πτώση των αναδυόμενων αγορών και η επιστροφή του Covid είναι οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να θέσουν και πάλι τις αγορές σε αναταραχή, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Χρηματιστήρια

Πιέσεις το α’ εξάμηνο και μικρή ανάκαμψη το δεύτερο στα χρηματιστήρια προβλέπουν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Περιμένουν άνοδο του S&P 500 κατά 7% στο τέλος του έτους και 5% για τον Stoxx 600.

Όπως εξηγούν οι μετοχές θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις στο α’ εξάμηνο του 2023, καθώς τα εταιρικά μεγέθη θα υποχωρήσουν, η ανάπτυξη θα είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Το β’ εξάμηνο θα υπάρξει μία σταδιακή ανάκαμψη, καθώς εκτιμάται ότι η Fed θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν το 2023 σε επίπεδα όχι πολύ υψηλότερα από αυτά του 2022.

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που θα επηρεάσει τις μετοχές με την έναρξη του νέου έτους είναι αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση, όπως αναμένουν πολλοί επενδυτές.

Εάν μια ύφεση ξεκινήσει το επόμενο έτος, οι μετοχές θα μπορούσαν να είναι έτοιμες για…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: