Τι φέρνει το 2023 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται στο 2023 από μία σχετικά καλή βάση, αφού κλείνει το 2022 με άνοδο, κόντρα στο πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα κρίνουν την στάση των επενδυτών, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες του 2023. Η χώρα θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα αλλά και το μέγεθος του πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι χαμηλό.

Ασφαλώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι δύσκολο να αυτονομηθεί εντελώς από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εισέρχονται στο 2023 εν μέσω χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το ενεργειακό πρόβλημα διατηρείται, ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τις κεντρικές τράπεζες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ η πανδημία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για το πόσο θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό είναι και η κύρια ερώτηση, στην απάντηση τι θα κάνουν οι αγορές.

   Τα στηρίγματα

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες στηρίγματα στην αγορά για το 2023 θα δώσουν οι εξής παράγοντες:

   – H χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023, είτε πριν τις εκλογές ή μετά από αυτές.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.

   – Η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος.

   Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει εφέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το 2022 είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: