Τι μας επιφυλάσσει το διάστημα το 2023 – Οι 5 αποστολές που έρχονται | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τι μας επιφυλάσσει το διάστημα το 2023 - Οι 5 αποστολές που έρχονται | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ήταν μια χρονιά γεμάτη γεγονότα για την εξερεύνηση του διαστήματος, με επιτυχίες όπως η ολοκλήρωση της αποστολής Artemis 1 της Nasa (επιτέλους), τα εγκαίνια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb και η ολοκλήρωση του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας.

Το 2023 αναμένεται να είναι άλλη μια «πλούσια» χρονιά όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος. Εδώ είναι πέντε από τις πιο συναρπαστικές αποστολές που πρέπει να παρακολουθήσουμε το νέο έτος.

1.Εξερεύνηση των παγωμένων δορυφόρων του Δία

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESΑ) πρόκειται να εκτοξεύσει τον Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), σε αυτή που θα είναι η πρώτη αποκλειστική ρομποτική αποστολή της Ευρώπης στον Δία. Ο εξερευνητής JUICE πρόκειται να φτάσει στον πλανήτη τον Ιούλιο του 2031 μετά από μια απίστευτη διαδρομή μέσα από το Ηλιακό Σύστημα. Η αποστολή θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Δία και θα πραγματοποιήσει πολλές περιφορές γύρω από τα μεγάλα παγωμένα φεγγάρια του: Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ.

Μετά από τέσσερα χρόνια περιηγήσεων από δορυφόρο σε δορυφόρο, ο Juice θα μπει στη συνέχεια σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο Ηλιακό Σύστημα – και θα γίνει το πρώτο διαστημόπλοιο που έφτασε ποτέ σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι άλλου πλανήτη. Τα παγωμένα φεγγάρια του Δία είναι ενδιαφέροντα καθώς όλα πιστεύεται ότι φιλοξενούν ωκεανούς υγρού νερού κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους. Η Ευρώπη, ειδικότερα, θεωρείται ως μια από τις πιο πιθανές κατοικίες στο Ηλιακό Σύστημα για εξωγήινη ζωή.

Το Juice θα είναι εξοπλισμένο με δέκα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου ραντάρ που διεισδύει στον πάγο για τη μελέτη των εσωτερικών ωκεανών. Αυτή η χρήση ραντάρ είναι ένα πρακτικό πρώτο βήμα στη χαρτογράφηση των ωκεανών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, ανοίγοντας το δρόμο για πιο εξωτικές μελλοντικές αποστολές με υποβρύχια οχήματα – μερικά από τα οποία έχουν ήδη προταθεί. Το παράθυρο εκτόξευσης διαρκεί από τις 5 έως τις 25 Απριλίου.

2. Starship SpaceX

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία από την αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX ακόμη η πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση του υπερβαρέως διαστημικού σκάφους Starship αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023. Το Starship θα είναι το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από τη Γη στην προορισμούς στο διάστημα (ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι μεγαλύτερος, αλλά συναρμολογήθηκε στο διάστημα). Θα είναι το πιο ισχυρό όχημα εκτόξευσης που έχει πετάξει ποτέ, ικανό να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: