Τι ψάχνει στην Πορτογαλία ο Κ. Μητσοτάκης – Πού θα δώσει έμφαση στο τετ α τετ με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα

H ξεχωριστή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δρομέα υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου και την Ελευθερία Τόσιου

Στο τιμόνι της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκεται για ένα εξάμηνο η Πορτογαλία, η οποία έχει δημοσιοποιήσει το περίγραμμα της πολιτικής της, επιχειρώντας να δώσει έμφαση στην κοινωνική, πράσινη και ψηφιοποιημένη  Ευρώπη και θέτοντας τις βάσεις για γρήγορη και ουσιαστική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ένας επιπλέον στόχος της Πορτογαλικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Το ευνοϊκό για την χώρα μας είναι ότι η Πορτογαλία έχει παράδοση στους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις, ένα στοιχεία που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τα ελληνικά συμφέροντα σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στη Λισαβόνα και σήμερα συναντάται με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας του.
Υπενθυμίζεται ότι  επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορτογαλική πρωτεύουσα αρχικά είχε προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά  αναβλήθηκε και πραγματοποιείται τώρα με θετικούς οιωνούς.
Πλούσια η ατζέντα των συνομιλιών
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Οι δυο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.
Στο μενού και η Τουρκία

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της ‘Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό και ειδικά για τη στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να εμφανίζεται διαλλακτικός, ωστόσο η ελληνική πλευρά κρατάει μικρό καλάθι και προσπαθεί να ανιχνεύσει, εάν η Τουρκία καλλιεργεί έδαφος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, έχοντας κρυφούς άσσους στο μανίκι της. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προλειάνει το έδαφος για αυτό που ίσως έρχεται και γι’ αυτό θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες.
Κοινά συμφέροντα και στόχοι
Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: