Τηλεσκόπιο στη Χαλκιδική θα παρακολουθεί την «υγεία» των δορυφόρων και τους επικίνδυνους αστεροειδείς

Τηλεσκόπιο στη Χαλκιδική θα παρακολουθεί την «υγεία» των δορυφόρων και τους επικίνδυνους αστεροειδείς

Το τηλεσκόπιο βρίσκαται στον Χολομώντα, σε σημείο ιδανικό, μακριά από τα φώτα των πόλεων, με ελεύθερο τον νότιο ορίζοντα, χωρίς υψηλή υγρασία και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας

Ένα τηλεσκόπιο στον Χολομώντα, σε σημείο ιδανικό, μακριά από τα φώτα των πόλεων, με ελεύθερο τον νότιο ορίζοντα, χωρίς υψηλή υγρασία και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, θα παρακολουθεί σε λίγο καιρό την «υγεία» των δορυφόρων.

Σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το τηλεσκόπιο αυτό θα παρακολουθεί ταυτόχρονα, μαζί με άλλα τηλεσκόπια, αν όλα λειτουργούν σωστά στους δορυφόρους ή αν υπάρχει κάποια βλάβη που θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Το να παρακολουθεί κάποιος τους δορυφόρους, άλλωστε, και να εκτιμά την «κατάσταση της υγείας τους» είναι απολύτως απαραίτητο καθώς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτό να υπάρχουν δορυφορικές επικοινωνίες.

«Είναι καθαρά σαν να ελέγχει κανείς την εναέρια κυκλοφορία μόνο που το κάνει για δορυφόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τα μέλη της να στήνουν σταθμούς ώστε να υπάρχει διαρκής επικοινωνιακή κάλυψη. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα δοκιμαστικά έχουν γίνει, ενώ το καλοκαίρι το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη, κανονική λειτουργία.

Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της δωρεάς του τηλεσκοπίου για τη λειτουργία του αστεροσκοπείου στον Χολομώντα Χαλκιδικής, ο κ. Τσιγάνης εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα όργανο που εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες και στο πλαίσιο αυτό τη συμμετοχή του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αστεροσκοπείο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Αθηνών στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της δυνατότητας παρακολούθησης δορυφορικών τροχιών».

Πώς στήθηκε το πρώτο τηλεσκόπιο στον Χολομώντα το 2000

Η περιοχή του Χολομώντα, άλλωστε, είναι γνωστή εδώ και χρόνια στην αστρονομική κοινότητα της χώρας, αφού το 2000 ο αείμνηστος Καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο ομότιμος σήμερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης ξεκίνησαν την εγκατάσταση εκεί, του πρώτου τηλεσκοπίου που στεγάστηκε σε ένα μικρό οικίσκο, κινούνταν σε σιδηροτροχιές και το χρησιμοποιούσαν φοιτητές.

«Είδαμε τότε ότι στο συγκεκριμένο σημείο η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: