Την έκθεση του ΤΧΣ για την αποεπένδυση από τις τράπεζες ζητά από Χρ. Σταϊκούρα ο Αλ. Φλαμπουράρης

Την έκθεση του ΤΧΣ για την αποεπένδυση από τις τράπεζες ζητά από Χρ. Σταϊκούρα ο Αλ. Φλαμπουράρης

Την κοινοποίηση της έκθεσης αποεπένδυσης του άρθρου 10 παρ. 1α του ΤΧΣ του ν. 4941/2022, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για το χρηματοπιστωτικό τομέα, Αλέκος Φλαμπουράρης, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε. 

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι σύμφωνα «με το πλαίσιο του ν. 4941/2022 καθορίζεται η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, δηλαδή ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο. Ως προϋπόθεση για την στρατηγική αποεπένδυσης είναι η ύπαρξη έκθεσης αποεπένδυσης από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Στο πλαίσιο αυτό και όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από τη δοίκηση του ΤΧΣ, έχει συνταχθεί και κατατεθεί η προβλεπόμενη έκθεση του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΧΣ της εταιρίας Rothschild». 

Ο κ. Φλαμπουράρης, στο κείμενο της αίτησης που κατέθεσε, επισημαίνει πως κατά την πρόσφατη διαδικασία ψήφισης του ν. 4941/2022 για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα έχει ως στόχο την πλήρη απουσία του Δημοσίου από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συγχρόνως την δημιουργία και μόνο ευνοϊκών συνθηκών για την ωφέλεια των μεγαλοεπενδυτών, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και την προστασία της δημόσιας περιουσίας». Προσθέτει πως «χαρακτηριστικό αυτής της στρατηγικής υπήρξε η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου από τη μη πληρωμή των οφειλόμενων τοκομεριδίων, το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε περισσότερο από 1,5 δισ. και στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπέστη απίσχναση των μετοχών του της τάξης του 95%, ως αποτέλεσμα των επιλογών σας, που με προκλητική νομοθέτηση στον πλαίσιο του ν. 4783/2021 δόθηκε η δυνατότητα στο Ταμείο να μειώνει τη συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα, δια της παραίτησης από την άσκηση ή δια της διάθεσης των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν σε περιπτώσεις ΑΜΚ. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ προέβλεψε το ακαταδίωκτο για τη διοίκηση του ΤΧΣ, ακόμη και σε περιπτώσεις πώλησης μετοχών του Δημοσίου κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία, δηλαδή όταν καταφανώς οι ενέργειές της ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο». 

Ο κ. Φλαμπουράρης, ζητά την κατάθεση της έκθεσης αποεπένδυσης όπως αυτή έχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: