Το Αλγέρι κλείνει τον εναέριο χώρο για τα αεροσκάφη του Μαρόκου

Το Αλγέρι κλείνει τον εναέριο χώρο για τα αεροσκάφη του Μαρόκου

Οι εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στην Αλγερία και το Μαρόκο εισήλθαν χθες σε μια νέα φάση έντασης μετά την ανακοίνωση της Αλγερίας ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της με τον μαροκινό γείτονα, τον οποίο το Αλγέρι κατηγορεί για «προκλήσεις και εχθρικές πρακτικές».
Στις 24 Αυγούστου η Αλγερία είχε ανακοινώσει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Μαρόκο, έπειτα από μήνες εντάσεων ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες του Μαγκρέμπ.

Σε ανακοίνωσή της η αλγερινή προεδρία κήρυξε το «άμεσο» κλείσιμο του αλγερινού εναέριου χώρου «σε όλα τα μαροκινά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη καθώς και τα αεροσκάφη που φέρουν μαροκινό αριθμό καταχώρησης».

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφάλειας υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας.
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποφασίστηκε «λόγω της συνέχισης των προκλήσεων και των εχθρικών πρακτικών της μαροκινής πλευράς», για τις οποίες η προεδρία δεν έδωσε καμία διευκρίνιση.

Τα αεροπορικά σύνορα της Αλγερίας που έχουν κλείσει από τις 17 Μαρτίου λόγω της επιδημίας της Covid-19, άνοιξαν εν μέρει μόνο την 1η Ιουνίου προς επτά χώρες στις οποίες δεν περιλαμβανόταν το Μαρόκο.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην εθνική αεροπορική εταιρεία Air Algérie, δεν υπάρχουν πλέον απευθείας εμπορικές πτήσεις ανάμεσα στην Αλγερία και στο Μαρόκο από την ημερομηνία αυτή. «Οι πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχουν επαναληφθεί και οι Αλγερινοί που μεταβαίνουν στο Μαρόκο διέρχονται από την Τύνιδα».

Η απόφαση του Αλγερίου θα επηρεάσει κυρίως άμεσα τα μαροκινά αεροσκάφη οι διαδρομές των οποίων υπερίπτανται του αλγερινού εδάφους.

Μετά την ανακοίνωση της διακοπής των σχέσεων, ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Ραμτάν Λαμάμρα, κατήγγειλε το Ραμπάτ ότι «δεν σταμάτησε ποτέ τις εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Αλγερία»

«Οι μαροκινές υπηρεσίες ασφάλειας και προπαγάνδας διεξάγουν ένα σκαιό πόλεμο εναντίον της Αλγερίας, του λαού της και την ηγετών της», είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το Μαρόκο εξέφρασε λύπη για την απόφαση της Αλγερίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς αδικαιολόγητη» και απέρριψε τις «κίβδηλες, αν όχι παράλογες, δικαιολογίες, στις οποίες στηρίζεται».

Οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στην Αλγερία και τον δυτικό γείτονά της επιδεινώθηκαν κυρίως λόγω του ακανθώδους θέματος της Δυτικής Σαχάρας, μιας τεράστιας ερημικής περιοχής σχεδόν το 80% της οποίας ελέγχει το Μαρόκο.

Και η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: