Το αντάρτικο των Ουκρανών και ο γρίφος με τα σιτηρά – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Το αντάρτικο των Ουκρανών και ο γρίφος με τα σιτηρά

Ενώ οι μάχες μαίνονται με σφοδρότητα στην Ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της στις περιοχές της Νότιας Ουκρανίας που έχει καταλάβει από την αρχή του πολέμου. Στο διπλωματικό πεδίο, δεν υπάρχει καμία πρόοδος ούτε διαφαίνεται κάποια ελπίδα για εκεχειρία καθώς, παρά την απειλούμενη επισιτιστική κρίση, δεν μπορεί να συμφωνηθεί ούτε καν ένας τρόπος για να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά.

Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει λυσσαλέα το Σιεβιεροντονέτσκ, τη μοναδική μεγάλη πόλη στην επαρχία Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας που δεν έχει ακόμη πέσει ολοκληρωτικά στους Ρώσους. Οι Ρώσοι κατέχουν το κέντρο του Σιεβιεροντονέτσκ αλλά ουκρανικοί θύλακες αντίστασης συνεχίζουν να μάχονται στα περίχωρα και να εμποδίζουν τον ρωσικό στρατό από το να περάσει δυτικά του ποταμού Ντονέτς.

Γαϊτανάκι προκλήσεων από Ακάρ και Μπαχτσελί για αποστατιωτικοποίηση και ΑΟΖ

Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: να συνεχίσουν το αντάρτικο στο Σιεβιεροντονέτσκ ώστε να προκαλέσουν τις περισσότερες δυνατές απώλειες στους Ρώσους αλλά με το ρίσκο να βρεθούν περικυκλωμένοι και παγιδευμένοι από τον ρωσικό στρατό (όπως συνέβη στους μαχητές που απέμειναν τελευταίοι να υπερασπίζονται τη Μαριούπολη) ή να αποσυρθούν από το Σιεβιεροντονέτσκ και να επικεντρωθούν σε άλλο μέτωπο, όπως στη Χερσόνα.

Η περιοχή αυτή της Νότιας Ουκρανίας ήταν από τις πρώτες που κατέκτησαν οι Ρώσοι από την αρχή του πολέμου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση προσπαθώντας να απωθήσουν τους Ρώσους προς τα ανατολικά. Η Χερσόνα αποτελεί την «πύλη» προς την Οδησσό, όπου βρίσκονται οι περισσότερες αποθήκες των ουκρανικών σιτηρών αναμένοντας την εξαγωγή τους από το λιμάνι.

Το Κανάλι της Βόρειας Κριμαίας

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προσπαθεί να εκρωσίσει τη Χερσόνα και τις υπόλοιπες περιοχές που έχει κατακτήσει και φροντίζει για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία, τις οποίες προσπαθεί να συνδέσει οδικώς και σιδηροδρομικώς μέσω του Ντονμπάς. Από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Μόσχα όταν κατέλαβε τη Χερσόνα ήταν να ξανανοίξει το Κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, ένα κανάλι 400 χλμ. σοβιετικής κατασκευής που πήγαινε πολύτιμο νερό από τον ποταμό Δνείπερο στην άνυδρη Κριμαία. Το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, η Ουκρανία διέκοψε τη ροή του νερού στο κανάλι.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αντάρτικο στις περιοχές που καταλήφθηκαν από τον ρωσικό στρατό, όπως την ανατίναξη των…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: