Το χόμπι που βελτιώνει τη διατροφή, μειώνει το στρες και ωφελεί την υγεία

Το χόμπι που βελτιώνει τη διατροφή, μειώνει το στρες και ωφελεί την υγεία

Το ίδιο ισχύει και για την κηπουρική, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία έδειξε ότι όσοι έβαλαν τη συγκεκριμένη ενασχόληση στην καθημερινότητά τους, έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και αύξησαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, δύο γνωστοί τρόποι μείωσης του κινδύνου καρκίνου και χρόνιων παθήσεων.

Μείωσαν επίσης τα επίπεδα του στρες και του άγχους τους.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η κηπουρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων παθήσεων και των διαταραχών ψυχικής υγείας», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Jill Litt, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Όπου κι αν πάτε, οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει κάτι στην κηπουρική που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα», είπε η Litt, που είναι επίσης ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Μικρές μελέτες παρατήρησης έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κήπο τείνουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να έχουν πιο υγιές βάρος. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν οι υγιέστεροι άνθρωποι απλώς τείνουν να ασχολούνται με τον κήπο ή εάν η κηπουρική επηρεάζει την υγεία.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 291 ενήλικες που δεν ασχολούνταν με την κηπουρική με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, από την περιοχή του Ντένβερ. Πάνω από το ένα τρίτο ήταν Ισπανόφωνοι και περισσότεροι από τους μισούς προέρχονταν από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Οι μισοί συμμετείχαν σε μια ομάδα κηπουρικής και οι μισοί αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου που κλήθηκε να περιμένει ένα χρόνο για να ξεκινήσει την κηπουρική.

Στην ομάδα κηπουρικής παραχωρήθηκε ένας χώρος, μερικοί σπόροι και φυτά, ενώ συμμετείχαν σε μάθημα κηπουρικής του μη κερδοσκοπικού προγράμματος Denver Urban Gardens.

Τα μέλη και των δύο ομάδων εξετάζονταν τακτικά για τη διατροφή τους και την ψυχική τους υγεία, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις σώματος και φορούσαν συσκευές μέτρησης της σωματικής δραστηριότητας.

Μέχρι το φθινόπωρο, όσοι ανήκαν στην ομάδα κηπουρικής έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 1,4 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα από τα μέλη της ομάδας ελέγχου – αύξηση περίπου 7%.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες επηρεάζοντας πολλούς τομείς, από τον τρόπο που μεταβολίζουμε τις τροφές μέχρι το πόσο υγιές είναι το μικροβίωμα του εντέρου μας και το πόσο ευάλωτοι είμαστε στον διαβήτη και σε ορισμένους καρκίνους.

Οι γιατροί συνιστούν την πρόσληψη 25 έως 38 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, ο μέσος ενήλικας όμως δεν ξεπερνά τα 16 γραμμάρια.

«Μια αύξηση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: