Το Ελ Σαλβαδόρ γυρίζει σελίδα: Ο χαμηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών «στην ιστορία του»

Logo Image

Η μάχη κατά των «μάρας», των συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα, φαίνεται να αποδίδει καρπούς στο Ελ Σαλβαδόρ. Το 2022 κατεγράφη ο χαμηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών «στην ιστορία της χώρας», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Ροδόλφο Ντελγάδο.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη χώρα της κεντρικής Αμερικής υποχώρησε στις «7,8 ανά 100.000 κατοίκους», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Σαλβαδόρ Ροδόλφο Ντελγάδο υπερθεμάτισε, δηλώνοντας από την πλευρά του πως πρόκειται για το «χαμηλότερο μέγεθος στην ιστορία του Σαλβαδόρ». «Πρόκειται για μείωση που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η χώρα μας, όπου η κοινωνία είχε συνηθίσει (…) τη βία και τον θάνατο», πρόσθεσε με ικανοποίηση.

Το 2022, καταγράφηκαν 495 ανθρωποκτονίες, έναντι 1.147 την αμέσως προηγούμενη χρονιά (ή 18,1/100.000 κατοίκους).

Μπουκέλε: «Η πιο ασφαλής χώρα της Λατινικής Αμερικής»

Το 2019, όταν ο σημερινός πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε αναλάμβανε την εξουσία, ο δείκτης αυτός βρισκόταν στις 38 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές του υπουργείου. Ο πρόεδρος Μπουκέλε καυχήθηκε τον Δεκέμβριο πως η χώρα του πέρασε από το καθεστώς της πιο επικίνδυνης σε ολόκληρο τον κόσμο σε αυτό της «πιο ασφαλούς στη Λατινική Αμερική».

Για τον υπουργό Βιγιατόρο, η μείωση της βίας δεν χωράει καμιά αμφιβολία πως οφείλεται στον «πόλεμο κατά των συμμοριών» που διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Μπουκέλε, ο οποίος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Μαρτίου.

Η εκστρατεία αυτή, που επικρίνεται έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, οδήγησε στη σύλληψη και στην προφυλάκιση 60.000 και πλέον ανθρώπων που φέρονται να συνδέονται με τις «μάρας», κατά τους επίσημους αριθμούς.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: