Το ελληνογαλλικό μέτωπο και η … χαλάρωση μέσω Βερολίνου: Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις

Το ελληνογαλλικό μέτωπο και η ... χαλάρωση μέσω Βερολίνου: Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 

Μέσα σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό σκηνικό η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση της, ποντάροντας στις στενές σχέσεις με το Παρίσι και κοιτώντας προς το Βερολίνο για τη δημοσιονομική χαλάρωση. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην ενίσχυση των συμμαχιών ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα, με την Ελλάδα και της Γαλλία να συγκροτούν ένα ισχυρό μέτωπο όπως φάνηκε από την διευρυμένη αμυντική συμφωνία. Ωστόσο το επόμενο διάστημα θα δοθεί μία ακόμα “μάχη” με τον ευρωπαϊκό νότο να πιέζει για ένα πιο ευέλικτο οικονομικό πλαίσιο και να “κοιτά” προς το Βερολίνο και τους νέους συσχετισμούς που δημιουργούνται από τις γερμανικές εκλογές

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως η στρατηγική εταιρική σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα προς την αυτονομία της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία Ευρώπη “που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη”.

Το .. μικρό ΝΑΤΟ κα η αυτοδύναμη Ευρώπη

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με τις κινήσεις που γίνονται από ισχυρούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα και την μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό. Το .. μικρό ΝΑΤΟ που δημιουργείται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ( το λεγόμενο AUKUS) λειτούργησε ως επιταχυντής των συζητήσεων για μία κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Η συζήτηση για το … ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ έχει ανοίξει έστω και σε πρώιμο στάδιο, με την Αθήνα να υποστηρίζει ένθερμα κινήσεις για μία αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη που όπως τονίζεται «θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στην ευρύτερη γειτονιά». 

Το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας δεν είναι άλλο από την  ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και βεβαίως δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. 

«Κλειδί» η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή σε «άγνωστο Χ» εξελίσσεται η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στο εσωτερικό της Ε.Ε. , καθώς το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δρομολογεί νέα δεδομένα….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: