Το κάλιο στη διατροφή του παιδιού: Ποια η σημασία του

Το κάλιο στη διατροφή του παιδιού: Ποια η σημασία του

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό και απαραίτητο για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Η επαρκής πρόσληψη του διατηρεί σταθερή την αρτηριακή πίεση, μειώνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία πετρών στα νεφρά, αλλά και τον ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας όσο το παιδί μεγαλώνει.
Έλλειψη καλίου ή αλλιώς υποκαλιαιμία
Σπάνια συναντάμε έλλειψη καλίου στα παιδιά. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου το παιδί έχει διάρροια ή κάνει εμετούς, ενδέχεται τα επίπεδα του καλίου να μειωθούν και το παιδί να παρουσιάσει συμπτώματα υποκαλιαιμίας. Το κάλιο χάνεται στις υδαρείς κενώσεις, στον εμετό και τον ιδρώτα, ενώ σύμφωνα με το verywellfamily.com, την έλλειψη καλίου συσχετίζουν οι ειδικοί με την έλλειψη μαγνησίου.
Τα συμπτώματα της έλλειψης καλίου είναι η αδυναμία των μυών, η δυσκοιλιότητα, η έντονη κούραση και η δυσφορία. Σε σοβαρές περιπτώσεις υποκαλιαιμίας, ενδέχεται να παρουσιαστούν και συμπτώματα όπως πολυουρία, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή παράλυση ή και καρδιακές αρρυθμίες.
Η αφυδάτωση είναι ένα από τα πιο συνήθη αίτια για την έλλειψη καλίου για αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα συμπτώματα ώστε να την αντιμετωπίσουν άμεσα. Τα κοινά συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η ξηροστομία και τα  μειωμένα ούρα.

Υπερβολική πρόσληψη καλίου ή αλλιώς υπερκαλιαιμία
Η υπερβολική πρόσληψη καλίου ονομάζεται υπερκαλιαιμία και θεωρείται το ίδιο επικίνδυνη με την υποκαλιαιμία. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο τα παιδιά να έχουν υπερκαλιαιμία, εφόσον δεν παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα καλίου και προσλαμβάνουν το κάλιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους μόνο μέσω των τροφών που καταναλώνουν.
Συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας είναι οι καρδιακές αρρυθμίες και η έντονη κούραση. Οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να δώσουν συμπληρώματα καλίου στα παιδιά μόνο εάν το κρίνει απαραίτητο ο παιδίατρος.

Πόσο κάλιο χρειάζονται τα παιδιά;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου είναι η εξής :
Για αγόρια και κορίτσια νηπιακής ηλικίας: 2.000 mg/ανά ημέρα
Για αγόρια στην εφηβεία: 3.000 mg/ανά ημέρα
Για κορίτσια στην εφηβεία: 2.300 mg/ανά ημέρα
Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο;
Υπάρχει πληθώρα τροφών που θεωρούνται καλές πηγές καλίου και περιέχουν  περισσότερα από 200 mg ανά μερίδα.  Αυτές είναι:
Ψάρια και ιδιαίτερα ο σολομός και ο τόνος
Κοτόπουλο
Μοσχάρι
Ντομάτα
Ξηροί καρποί και σπόροι
Σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα
Πατάτες
Όσπρια
Σπανάκι
Παπάγια
Γάλα και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα
Λαχανάκια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: