Το κυβερνητικό σχέδιο για τα 32 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Το κυβερνητικό σχέδιο για τα 32 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Μια τεράστια ευκαιρία για να «πετάξει» η ελληνική οικονομία, η οποία δέχεται απανωτά πλήγματα μετά από 10 μνημονιακά χρόνια αλλά και λόγω των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει η πανδημία δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση τα 32 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε βάθος πενταετίας. Η ελληνική πλευρά υπέβαλε ήδη στην Κομισιόν προσχέδιο 240 σελίδων του εθνικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι οποίες στηρίζονται σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» σε 4 στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Αυτοί είναι: 1) πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή η υποστήριξη της πράσινης μετάβασης στη χώρα 2) ψηφιακός μετασχηματισμός, τα «εργαλεία» για την ψηφιακή μετάβαση 3) απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή (στήριξη της απασχόλησης, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας, ενίσχυση της Παιδείας και της Κοινωνικής συνοχής) και 4) ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας (προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας)
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση μέσω αυτών των δράσεων φιλοδοξεί να μεταστρέψει το πρότυπο της οικονομίας προς πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, επιχειρεί να «χτυπήσει» δραστικά την παραοικονομία, να καταρτίσει ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει προσβάσιμο σε όλους και ποιοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας.
Με το σταγονόμετρο και υπό εποπτεία οι δόσεις
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι το 2021 θα λάβει περίπου 4 δισ. Ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης (2 δισ. Προκαταβολή και 2 δις. ευρώ από το πρόγραμμα React EU). Θα υπάρξει αυξημένη εποπτεία από «ευρωπαϊκά μάτια», τα έργα μετά την έγκρισή τους θα προπληρώνονται με δόσεις και αν δεν υλοποιούνται στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα τότε θα «κόβεται» η χρηματοδότησή τους. Η κυβέρνηση για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στόχο έχει να ξεκινήσει ώριμες δράσεις άμεσης προτεραιότητας για τη χώρα από τις αρχές του 2021, με κρατικές δαπάνες που θα καλυφθούν αργότερα από κοινοτικά κονδύλια.
Αν όλα πάνε καλά τα πρώτα χρήματα θα μπουν στα κρατικά ταμεία το καλοκαίρι του 2021 και θα είναι η προκαταβολή του 10% των 19δις ευρώ, δηλαδή 2 δις ευρώ. Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερη εκταμίευση στο τέλος του ίδιου έτους, που δεν περιελήφθη στον προϋπολογισμό λόγω κλίματος ρευστότητας. Επισημαίνεται ότι από το 2022 και έπειτα οι εκταμιεύσεις θα γίνονται δύο φορές το έτος.
Το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας
Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί για…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: