Το lockdown περιόρισε τα έσοδα – Φρένο στις δαπάνες

Στον αέρα οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου

Πτώση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκε τον Ιανουάριο η οποία περιέχει ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα καθώς δείχνει μείωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, η οποία αντανακλά, εκτός των άλλων και την πτώση της κατανάλωσης.

Συγχρόνως οι αρρυθμίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που εμφανίζονται από τον πρώτο μην εκτέλεσής του, εκπέμπει και ανησυχία για τις δυνατότητες στήριξης των νοικοκυριών, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πρόβλημα το οποίο οξύνεται λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.

Ιδιαίτερα στον τομέα της κάλυψης ενός μέρους του κόστους των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Μέχρι τώρα το κόστος των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτονταν από τους λογαριασμούς αερίων ρύπων. Ωστόσο τα αποθέματα των συγκεκριμένων λογαριασμών εξαντλήθηκαν και τώρα το κόστος μεταφέρεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος όμως κινείται εκτός τροχιάς ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο.

Συγχρόνως υπάρχει και η πίεση των θεσμών να μην ξεφύγει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών, για την κάλυψη ενός μέρους του κόστους της ενεργειακής ακρίβειας.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που με τον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή ύψη, οι ανάγκες περαιτέρω στήριξης είναι τεράστιες.

Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 200 – 300 εκατ. ευρώ τον μήνα προκειμένου να συνεχιστεί η επιδότηση στους επόμενους μήνες των λογαριασμών ρεύματος και του φυσικού αερίου, με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν στους προηγούμενους μήνες και το κόστος θα βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα παραμείνει ελλειμματικός και θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής και των πιέσεων των δανειστών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.855 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 610 εκατ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου του υπουργείου Οικονομικών.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.087 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 664 εκατ. ευρώ ή 14% έναντι του στόχου. Τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 3.832 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 280 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου.

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ, η μείωση αυτή οφείλεται στην παράταση, έως τις 4 Φεβρουαρίου, της προθεσμίας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, στις περιοχές που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: