Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει «ουσιαστικό διάλογο» με τη Ρωσία στις αρχές του 2022

Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει «ουσιαστικό διάλογο» με τη Ρωσία στις αρχές του 2022

Ουσιαστικές συζητήσεις με τη Ρωσία θα επιδιώξει το ΝΑΤΟ στις αρχές της επομενης χρονιάς, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Παραμένουμε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία και σκοπεύω να καλέσω σε μια νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το ταχύτερο δυνατό το νέο έτος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να αντιμετωπίσει τις εντάσεις, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας ενισχύουν τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Μόσχα. Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες και η τελευταία σύγκλησή του ήταν τον Ιούλιο του 2019 παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΝΑΤΟ να αναβιώσει αυτή τη δομή.
Την Παρασκευή, η Ρωσία παρουσίασε έναν κατάλογο απαιτήσεων, όπου απαιτεί μεταξύ άλλων από το ΝΑΤΟ να μην δεχθεί ως μέλος την πρώην σοβιετική δημοκρατία και να εγγυηθεί ότι δεν θα αναπτυχθούν εκεί όπλα ή στρατιώτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δύση είναι έτοιμη να εργαστεί για το θέμα.

«Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς»

Ο Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να αποφασίσουν για μια μελλοντική ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.

«Οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει βέβαια να σέβεται τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια» είπε, και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θα διαβουλευθεί με το Κίεβο για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Άρα, δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους και δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμα κάθε χώρας στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, να επιλέξει τον δικό της δρόμο», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η πανδημία ρίχνει τη λίμπιντο και επηρεάζει το μηνιαίο κύκλο των γυναικών, λέει νέα έρευνα 

Στο σκαμνί ο Φιλιππίδης στις 18 Μαρτίου για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες

Aρνήτρια νοσοκόμα στη Σικελία έκανε εμβόλια με άδειες σύριγγες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: