Το νέο χρονοδιάγραμμα για τον κατώτατο μισθό – Πόσο θα αυξηθεί

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τον κατώτατο μισθό - Πόσο θα αυξηθεί

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι: 

1.Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.

2.Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023

3.Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

4.Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023..

5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

6. Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Τρία σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού με φόντο τις εκλογές

Την ίδια ώρα, με φόντο τις εκλογές και ενώ η παροχολογία αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής ρητορικής και επικοινωνιακής-πολιτικής τακτικής, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τρία σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η απόφαση της κυβέρνησης να πάει ένα μήνα πίσω, από τον Μάιο στον Απρίλιο, τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, συνδέθηκε άμεσα με τις επερχόμενες εκλογές και τον χρόνο τέλεσής τους, καθώς το επικρατέστερο σενάριο δείχνει την 9η Απριλίου ως την ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου. Είναι προφανώς και ζήτημα πολιτικής ουσίας μιας και το Μαξίμου επιθυμεί να εντάξει τη νέα αύξηση στο πακέτο των θετικών μέτρων που προβάλει και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: