Το Παρίσι θέλει «μια συνθήκη για θέματα μετανάστευσης» μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Γαλλία – Το Παρίσι θέλει «μια συνθήκη για θέματα μετανάστευσης» μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ζήτησε τη διαπραγμάτευση μιας «συνθήκης για θέματα μετανάστευσης» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Λουν-Πλαζ, μεταξύ του Καλαί και της Δουνκέρκης, στη Βόρεια Γαλλία, που ήταν αφιερωμένο στους μετανάστες.

Οι μετανάστες αποτελούν αιτία τακτικών εντάσεων μεταξύ του Λονδίνου και του Παρισιού.

Αποκλειστική συνέντευξη Δένδια – Από τις γαλλικές φρεγάτες στη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε μια συνθήκη, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν το έκανε όταν διαπραγματεύτηκε το Brexit, το οποίο μας δεσμεύει στα θέματα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Νταρμανέν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα φέρει σε πέρας αυτό το έργο όταν θα αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΣ κάλεσε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να «τηρήσει την υπόσχεσή της» για χρηματοδότηση της καταπολέμησης του μεταναστευτικού ρεύματος στις γαλλικές ακτές.

Το θέμα αυτών των διελεύσεων αποτελεί τακτικά αιτία τριβών μεταξύ του Λονδίνου και του Παρισιού, ενώ πρόσφατα το θέμα επικεντρώθηκε στα οικονομικά.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει αυτό που μας υποσχέθηκε», δήλωσε ο Νταρμανέν, προσθέτοντας: «Καλούμε τους Άγγλους να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για χρηματοδότηση, αφού τους κρατάμε τα σύνορα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στο τέλος Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022, για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, είχε ωστόσο απειλήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου να μην καταβάλει αυτό το ποσό, απέναντι στον αριθμό-ρεκόρ των αφίξεων μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη.

«Είναι ήδη πάνω από 20 χρόνια που η Γαλλία κρατά τα σύνορα για τους Βρετανούς φίλους μας», επέμεινε ο Νταρμανέν.

Υπενθύμισε ότι «προσλήφθηκαν επιπλέον χωροφύλακες» και «αγοράστηκαν τεχνολογικά μέσα για τη φύλαξη αυτών των συνόρων», τονίζοντας πως η Γαλλία πέτυχε να μειώσει σημαντικά τη μεταναστευτική πίεση.

Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι «σύμμαχος της Βρετανίας», αλλά «όχι υποτελής της»: «Είμαστε εδώ για να κρατάμε ένα σύνορο, είναι αλήθεια. Αλλά είμαστε εδώ, για να το κάνουμε συμπληρωματικά με τους Βρετανούς φίλους μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, τους τελευταίους τρεις μήνες «από 50% ανήλθαν σε 65%» οι συλλήψεις παράνομων σκαφών.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: