Το «σχίσμα» της Δύσης και ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Το «σχίσμα» της Δύσης και ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα

Η στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία, που αποσκοπεί στο να αντισταθμίσει την υπεροχή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής στη διεθνή γεωπολιτική σφαίρα. Κλιμακώνει τον ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, εισάγει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και συμβάλλει στη διάδοση των πυρηνικών. Αποτελεί ένα «σχίσμα» της Δύσης και πολλοί μιλούν για τη γένεση ενός «νέου ΝΑΤΟ» στον Ειρηνικό. Αποξενώνει την Ευρώπη, που όχι μόνο έμεινε εκτός της συμφωνίας, αλλά ούτε καν είχε την οποιαδήποτε πληροφόρηση γι’ αυτήν, και προκαλεί ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας. Ενισχύει την αντίληψη ότι η Ουάσιγκτον δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, λίγες εβδομάδες μετά την άρον-άρον απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που επίσης ενέτεινε την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον «κρεμάει» τους συμμάχους της. Τονίζει την ανάγκη για την αυτονομία της ΕΕ και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης. Τέλος, εγείρει αμφιβολίες για το αν η εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν («η Αμερική επανέρχεται») είναι όντως αντίθετη από εκείνη του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ («Η Αμερική πρώτα»).

Εισαγωγή στην Ιατρική με… 18 τρόπους – Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στο εξεταστικό σύστημα

Αιφνιδιασμένο το Παρίσι

Η συμφωνία, που ονομάζεται AUKUS από τα αρχικά των τριών χωρών, ανακοινώθηκε αιφνιδίως την Πέμπτη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ενώ οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ήταν «παρόντες» μέσω δύο γιγαντοοθονών. Ο κυριότερος αιφνιδιασμένος είναι το Παρίσι, που είχε υπογράψει συμφωνία με την Αυστραλία για να της προμηθεύσει 12 συμβατικά υποβρύχια (ηλεκτροντιζελοκίνητα), αλλά έμαθε από διαρροές στον Τύπο, λίγες ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωση του Μπάιντεν, ότι η Αυστραλία είχε υπαναχωρήσει από τα γαλλικά υποβρύχια για να προμηθευτεί οκτώ πυρηνοκίνητα αμερικανικά.

Οι «New York Times» εκτιμούν ότι η AUKUS «προμηνύει με ποιον τρόπο οι αντικρουόμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην αντιπαράθεση με την Κίνα θα επαναχαράξουν τον παγκόσμιο στρατηγικό χάρτη». Σύμφωνα με ανάλυση του «The Atlantic», «το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, η στροφή κατά της Κίνας και η προτεραιοποίηση των παλαιών αγγλοσαξονικών συμμαχιών έναντι της ΕΕ αποτελούν μεγάλης σημασίας στρατηγικές κινήσεις».

Τα πυρηνικά υποβρύχια

Οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την τεχνογνωσία των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με την Αυστραλία, το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: