Το «στοίχημα» της επιστροφής στα θρανία – Πολιτική σύγκρουση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το «στοίχημα» της επιστροφής στα θρανία - Πολιτική σύγκρουση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 

Το πρώτο κουδούνι για το 2022 χτυπά αύριο, με τους μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες μετά από self test. Πρόκειται για κρίσιμο «στοίχημα», καθώς στόχος είναι να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ συσκέψεων για να κλειδώσουν οι προυποθέσεις επιστροφής στα θρανία, ενώ το θέμα πυροδοτεί και έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Μέχρι τις 20 με 25 Ιανουαρίου οι ειδικοί εκτιμούν πως θα συνεχιστεί ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, ωστόσο προς το παρόν υπάρχει μία ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Δεδομένο πάντως είναι πως θα ανακοινωθούν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα πρόσθετα μέτρα σε μία προσπάθεια να τιθασευθεί η πανδημία, καθώς η μετάλλαξη Ομικρόν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. 

Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους. Επιπλέον σημειώνεται πως: δεν μπορεί να «τιμωρούνται» τα παιδιά επειδή μια μειοψηφία του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. 

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εξαπολύει σφοδρά πυρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς , επισημαίνοντας  πως «η ανοσία της αγέλης αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη». O εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στα σχολεία σημειώνοντας πως «δεν είναι parking για τα παιδιά» και τονίζοντας πως πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. 

Στο μεταξύ χθες προέκυψε ακόμα ένα πρόβλημα, καθώς υπήρξαν ελλείψεις σε  φαρμακεία στα δωρεάν self test για τους μαθητές. To γεγονός αυτό προκάλεσε και ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση στο πολιτικό σκηνικό. 

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το 50% συν ένα

Η διατήρηση του κανόνα 50% συν ένα για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες  πυροδοτεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Υπενθυμίζεται πως προβλέπεται πως πρέπει να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα. 

Από την κυβερνητική πλευρά το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Τονίζεται δε πως : αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: