Τουρισμός το 2023: Πάνω από 18 δισ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα

Τουρισμός το 2023: Πάνω από 18 δισ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και ίσως λίγο παραπάνω

Στο 95% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2022, οι οποίες κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες του 2019, δηλαδή λίγο πάνω από τα 18 δισ. ευρώ, αναμένονται οι εισπράξεις από το εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό και για το 2023 με βάση τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην αγορά ωστόσο υπάρχουν προβλέψεις και για σημαντικά περισσότερα έσοδα, όπως όμως και ανησυχίες για ενδεχόμενα απρόβλεπτα γεγονότα ή κάμψη της ζήτησης για ταξίδια λόγω της ύφεσης της διεθνούς οικονομίας. Για την ώρα πάντως οι ανάλογες ανησυχίες που υπήρχαν και για τη φετινή χρονιά, και ειδικά για τους τελευταίους μήνες του έτους, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά καταγράφονται ρεκόρ στις πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τις γιορτές τόσο στα μητροπολιτικά κέντρα όσο και στους ορεινούς προορισμούς.

Η διάθεση για ταξίδια φαίνεται πως παραμένει ισχυρή, ενώ η διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είτε είναι σε επίπεδα που δεν ανατρέπει τους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς είτε πλέον τα ταξίδια αντιμετωπίζονται ως βασική δραστηριότητα των Ευρωπαίων. Παράλληλα μεταβάλλεται όμως και το προφίλ των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν όχι μόνο ξεχωριστές εμπειρίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και εχέγγυα βιωσιμότητας της τουριστικής δραστηριότητας.

Μεσοπρόθεσμα εκτιμάται πως οι προορισμοί και οι ξενοδοχειακές μονάδες με έντονα φιλικό προσανατολισμό στο περιβάλλον θα καταγράφουν ολοένα και υψηλότερες επιδόσεις. Σε αυτό το περιβάλλον το υπουργείο Τουρισμού και οι φορείς της αγοράς έχουν δρομολογήσει πολιτικές και αποφάσεις που στοχεύουν τόσο στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας αλλά και των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων και της χώρας εν γένει. «Οταν ανέλαβα το υπουργείο Τουρισμού έθεσα δύο βασικούς στόχους», εξηγεί στην «Κ» ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. «Πρώτον, την αύξηση των εσόδων και, δεύτερον, την επέκταση της τουριστικής σεζόν. Μέσα από σκληρή και ομαδική δουλειά, οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Τα έσοδα θα περάσουν τα 18 δισ., δηλαδή 3 δισ. πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού – τονώνοντας σημαντικούς κλάδους της οικονομίας μας και ενισχύοντας το εισόδημα των συμπολιτών μας. Εργαζόμαστε ώστε το 2023 να είναι μια χρονιά με ισχυρή τουριστική ανάπτυξη, επιπλέον επέκταση των πτήσεων σε περισσότερους προορισμούς, ιδιαίτερα off season»,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: