Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για το #HelpTurkey – Ο Ερντογάν βλέπει «ξένες δυνάμεις»

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για το #HelpTurkey – Ο Ερντογάν βλέπει «ξένες δυνάμεις»

Έρευνα για τις αναρτήσεις που έγιναν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με το hashtag #HelpTurkey για τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στην Τουρκία ξεκίνησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας.
Το hashtag διαδόθηκε έντονα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη σε πυρόπληκτες περιοχές, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μοίρασε τσάι στους πολίτες μέσα από κινούμενο λεωφορείο στη μέση της νύχτας, ενώ ένα μεγάφωνο ανακοίνωνε την παρουσία του. «Βοηθήστε μας!!!!» έγραψε ο Τούρκος κωμικός Ενίς Αρικάν, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες μονάδες ξεκίνησαν τεχνικές έρευνες για αναρτήσεις στα social media και ειδήσεις για τις δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν στις 28 Ιουλίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, διαπιστώθηκε ότι διέδωσαν παραπληροφόρηση και προσπάθησαν να προκαλέσουν ατμόσφαιρα χάους. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, ορισμένοι από τους λογαριασμούς είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη διάδοση της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι οι αναρτήσεις διέδωσαν «ανησυχία και φόβο».

Αντιμέτωπος με μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις ο Ερντογάν

Η έρευνα γίνεται σε μία περίοδο όπου η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της 18χρονης κυριαρχίας του, καθώς στη χώρα θεωρείται σκάνδαλο η ιδέα ότι η Τουρκία χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία, με 8 νεκρούς.
Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση και έλλειψη προετοιμασίας, με τις επικρίσεις να αυξάνονται μετά την παραδοχή ότι η χώρα δεν έχει λειτουργικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Ως απάντηση (στο hashtag), μόνο ένα πράγμα μπορούμε να πούμε: Δυνατή Τουρκία» είπε ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για τρόμο από ψέματα που διαδίδονται από Αμερική, Ευρώπη και ορισμένα άλλα μέρη.

Ανταποκρινόμενος στην οργή του Ερντογάν, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει ένα οι αναρτήσεις δημιουργήθηκαν «για να προκαλέσουν ανησυχία, φόβο και πανικό στο κοινό και για να εξευτελίσουν την τουρκική κυβέρνηση».

Αντιμέτωποι με πρόστιμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μετέδιδαν ζωντανά τις πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές ραδιοτηλεόρασης απείλησαν με πρόστιμα τηλεοπτικούς σταθμούς που συνέχισαν να προβάλλουν ζωντανά πλάνα από τις πυρκαγιές ή έπαιζαν ρεπορτάζ «που προκαλούσαν φόβο και ανησυχία στο κοινό»

Οι περισσότεροι τηλεοπτικoί σταθμοί συμβιβάστηκαν,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: