Τουρκία: Γυρίζει το ρολόι της Ιστορίας στο 1922 | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Τουρκία: Αποχαιρετά το 2022 γυρίζοντας το ρολόι της ιστορίας 100 χρόνια πίσω – Το casus belli και οι «αρχές του ΝΑΤΟ»

Με ομοβροντία απειλών κατά της Ελλάδας που παραπέμπουν στη μικρασιατική καταστροφή του 1922 αποχαιρετά το 2022 η ηγεσία της Τουρκίας. Η ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης πυροδότησαν οργισμένες και προκλητικές αντιδράσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα.

Όχι 12 μίλια, ούτε ένα

«Casus belli» αναφώνησαν τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος υπενθυμίζοντας την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995 που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς και υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Καμία επέκταση

«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, «ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα». Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει επιδοθεί σε μπαράζ ανάλογου περιεχομένου δηλώσεων.

Νατοϊκό πλαίσιο

Αυτό πάντως μεταξύ όλων των άλλων ξεχωρίζει είναι ο διαγκωνισμός με την Αθήνα στον οποίο επιδίδεται η Άγκυρα για το ποιος «παραβιάζει» το νατοϊκο πλαίσιο. Μέχρι σήμερα οι κατηγορίες για «απόκλιση από τις αρχές» του ΝΑΤΟ προέρχονταν κυρίως από την ελληνική πλευρά σε βάρος της Τουρκίας και της προκλητικής της συμπεριφοράς, ενώ στα ίδια κατεύθυνση είχε επιπλήξει κατά διαστήματα η ελληνική διπλωματία και την ηγεσία του ΝΑΤΟ για τις «πλάτες» τις οποίες -έμμεσα ή άμεσα- κάνει στον Ερντογάν σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Χουλουσί Ακάρ μαζί με τις απειλές πολέμου (casus belli) σηκώνει το γάντι και επικρίνει την Ελλάδα για «εχθρική και αλαζονική στάση» έναντι της Τουρκίας που αγνοεί «τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά».

Η ανησυχία για τη δίοδο στο Αιγαίο

Μπορεί η Άγκυρα, να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και να εκτοξεύει απειλές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: